Perşembe , Mart 28 2024

Türk Denizciliği Fethiye’de Tartışıldı

Fethiye, denizcilik adına önemli bir buluşma olan “Türk Denizciliği’ne Bakış” paneline ev sahipliği yaptı. Ece Saray Marina & Resort’te düzenlenen panelde, denizcilik sektöründe istihdamdan, sektörün ekonomideki payına, deniz turizminden- taşımacılığa, denizlerde güvenlikten- su araçları sorumluluk sigortalarına kadar birçok konuda cevabını bekleyen sorular yanıtlandı.  

Türk P&I’ın destek olduğu  “Türk Denizciliği’ne Bakış” panelinde, konunun uzmanlarıyla denizlerde güvenlik sorunları masaya yatırıldı, denizcilerin bu konudaki eksikleri gün yüzüne çıktı. Yakın zamanda Marmaris ve Antalya’da gerçekleşen panelin son durağı Fethiye oldu. Fethiye’de gerçekleşen panelin konuşmacıları arasında Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şadan Kaptanoğlu, Fethiye DTO Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Arıkan ve Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker yer aldı.

“5800 tekne Türk Bayrağı’na geçti”

Panelin konuşmacıları arasında yer alan Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert “ Deniz turizmi 1945’li yıllarda Halikarnas balıkçısıyla başladı. Geçen sürede bugün 1976 ticari yat, 1965 gezi teknesi, 18 bin yatak kapasitesine ulaştık. 6. 8 milyar $ gelirimiz var. Deniz turizminin Türkiye turizminin içindeki payı yüzde 20. Sektörün ve bakanlığın desteğiyle Türk Bayrağı’na geçiş süreciyle bugün itibari ile 5800 tekne geçiş yaptı. Ama geldiğimiz nokta yeterli değil” dedi.

“Çekçek yeri 20 yıldır taşınmıyor”

Panelde konuşan Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı  “ Büyükşehir yasası bizi sekteye uğrattı. Belediye iskelesi elimizden alındı. Fethiye DTO, Turmepa ve ile birlikte 2007 yılında Atık Alım Merkezi yaptık. Yılda 600 litre atık yağ,    6 bin ton pis suyu arıtıyoruz. En önemli sorunumuz çekçek yeri iptidai durumda. Taşımamız gerekiyor. 20 yıldır taşınması bekleniyor. 300 bağlama kapasiteli proje hazırladık. Ne yazık ki sonuç alamadık. Mevcut şartlarda ancak 700-800 tekne bağlayabiliyoruz. Fethiye körfezinin üçte ikisini kullanabiliyoruz” dedi.

Türk P&I denizlerde kusurlu dolaşan teknelerin kusurlarında yüzde 90 iyileşme sağladı.

Uluslararası standartlarda hizmet veren ve yaklaşık 2.200 sigortalı deniz aracını portföyünde bulunduran tek Türk firma  Türk P&I… Kuruluşundan bu yana geçen dört yıllık kısa sürede önemli pazar payına ulaşan Türk P&I,  sigortalı deniz aracı sayısının oranı bugün yüzde 5’in altında olan ve denizlerde riske açık olan Türkiye’de İnsan hayatını önemseyerek,  kaza gerçekleşmeden önlemler alınması yönünde toplumsal çalışmalar ve bilinçlendirme projeleri ile hayatı önlemlere dikkat çekiyor. Yerinde yapılan ön analiz ve fizibilite çalışmaları ile sahayı bilinçlendirdiklerinden söz eden Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker kazayı minimize eden önlemleri denizcilere aktarıyoruz diyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor “2014-2015 yılları arasında yolcu/araba taşımacılığı yapan ve teminatı altında bulunan bütün büyük firmaların gemilerine yaklaşık 500 inceleme gerçekleştirdik. 164 milyon yolcusu olan iç hatlarda yapılan ziyaretlerde riskleri yerinde görerek, gemilerin yaklaşık 98’lik bir bölümünde en az 1 ve üstünde kusur olmak üzere toplamda yaklaşık 3600’e yakın kusur bulduk ve kusur listeleri hazırladık. Bu süreçte kusurlu olan firmalarda seminerler verdik, risk azaltma çalışmalarını takip ettik ve sonunda ziyaret kusurlarının yüzde 90’dan fazlası düzeltilmesini sağladık.  Bu çalışma sonucunda şehir içi hatlarda riskli hareketli sürme iskeleler yerine açılır kapanır rampalara geçiş süreci,  personel emniyeti konusunda yeniden yapılanma ve yeni departmanlarının kurulması, gemilerin daha sık periyotlarda ve bağımsız denetleme/survey firmalarının da kullanılarak denetlenmesi çalışmaları, önemli maliyetlerle limanlar ve terminallerde ilave koruyucu önlemler alınması aşamalarını takip ederek iyileştirdik.”

Denizciler ve yolcular videolarla bilinçlenecek…

Türk P&I yeni bir uygulama daha başlatıyor. Sektör için ilk olacak bu uygulamada şirket, hazırlayacağı videolar aracılığı ile denizcilik ile ilgili önemli bilgiler, denizlerdeki riskleri önceden görerek ortadan kaldırmayı sağlayacak verileri denizciler ve yolcularla paylaşacak.  Örneğin bu videolarla tersaneye girerken ve çıkarken yapılması gerekenler, teknede güvenli yaşam, tekneyi terk ederken nelere dikkat etmek gerekir? Tekne nasıl boyanır? Nasıl cilalanır? Personel seçimi gibi deniz insanının ve yolcusunun bilmesi gereken önemli bilgiler anlatılacak. Videolar Türk P&I sosyal medya hesaplarından paylaşılacak. Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker “denizlerde hem yolculara karşı taşıyanın sorumluluklarının teminat altına alınması, hem çevre risklerinin hem de personele karşı işletmecilerin sorumlulukları ile birlikte tüm 3.şahıs sorumluluklarının teminat altına alınması gerekliliği olduğu açıktır. Biz mümkün olduğunca ilgilileri bilgilendirmek ve bu konuda toplumu bilinçlendirme görevini misyon edindik. Hatta bu teminatın kanuni zorunluluk olduğunun altını çizerek tüm ilgilileri her platformda bilgilendirmekteyiz. Bu misyonumuzu devam ettirmeye devam edeceğiz” dedi.

“Dünya Deniz Ticaretinde 15’inci ülkeyiz”

Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şadan Kaptanoğlu “2008’den bu yana sektörde çeşitli krizler içinde. Finansal, ekonomik ve arz-talebe bağlı krizler yaşanıyor. Bu krizleri avantaja nasıl çevirebiliriz çalışmaları yapıyoruz. Turizm ülkesiyiz. Dünya deniz ticaretinde 15’inci ülkeyiz. Denizcilikte Türkiye eski günlerine geri dönecek. Hep birlikte bunun için çalışıyoruz” dedi.

“Bölgemizin gelir kaynağı deniz turizmi”

Sektör sorunlarına dikkat çeken Fethiye DTO Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Arıkan “ Muğla deniz turizminin başkenti. Fethiye’nin de yeri çok önemli. En fazla marina yoğunluğu burada… Deniz turizmi içinde birçok farklı alan var. Bölgemizin en büyük gelir kaynağı…  Sektör kendi içinde rekabete yönelik yanlış uygulanmalardan dolayı para kazanamıyor. Ayrıca marinalarda kiralar çok yüksek, tekne sahipleri teknelerini bağlayamıyor. Amatör denizcilik gelişmezse denizcilik gelişmez” dedi.

About egegazetesi

Check Also

Karaçulha Parkı ve Taziye Evi Açıldı

Fethiye’deki yeşil alanları çoğaltmaya, farklı mahallelere yeni parklar ve yeşil alanlar kazandırmaya devam eden Fethiye …