Çarşamba , Nisan 24 2024

Turizm Konseyi Fuarları Değerlendirdi

Turizm Konseyinin son toplantısında World Travel Market fuarı değerlendirildi ve İzmir Travel Turkey Fuarına Fethiye’nin katılımı görüşüldü. Fethiye Turizm Konseyi, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının ev sahipliğinde toplandı. FTSO Başkanı Osman Çıralı’nın başkanlığında yapılan toplantıya Göcek Turizm Derneği adına Ramazan Dim, TÜRSAB adına Ümit Akyalı, Emre Başaran ve Süleyman Kaya, Çalış-Der Başkanı Mete Ay, SKAL Fethiye Derneği Başkanı Uğur Serindağ, Ölüdeniz Turizm Geliştirme Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Musa Ünsal, Fethiye Otelciler Birliği Saymanı Mustafa Argın, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Danışmanı Mehmet Eskici katıldı.

Toplantıda ilk olarak 6-8 Kasım 2018 tarihlerinde Londra’da düzenlenen World Travel Market fuarı değerlendirildi. Fuara katılan Çalış-Der Başkanı Mete Ay, gözlemlerini konsey üyelerine aktardı. Fuara katılan ülkelerin büyük fotoğraflarla görünürlüğü sağladığını ifade eden Mete Ay, tanıtımların dijital mecralardan gerçekleştirildiğini kaydetti. Tur satışlarının geçen yıla göre yüksek olduğunu söyleyen Mete Ay, fuarda Dalaman Havalimanına gelen uçak sayılarında artış olabileceğinin de gündeme geldiğini sözlerine ekledi.

İNGİLİZ TURİST %20 ARTACAK

FTSO’nun bağlı ortaklığı Fethiye Güç Birliği (FGB) Şirketi Müdürü olan ve Konsey adına fuara katılım sağlayan Selamettin Yılmaz da fuara ilişkin basın açıklaması yaptı. İngiltere’den Fethiye’ye gelen turist sayısında 2019 yılında %20 artış beklendiğini kaydeden Yılmaz, “Hem kurumlarımızı temsilen, hem de Fethiye Turizm Konseyi’nin paydaşları olarak, 5-7 Kasım 2018 tarihinde, İngiltere’nin Londra şehrinde düzenlenen ve dünyanın sayılı turizm fuarlarından biri olan World Travel Market’e katılım gösterdik. Fuar süresince; operatörler, havayolu şirketleri ve kanaat önderleriyle yaptığımız toplantılar neticesinde bir takım öngörüler ve geleceğe dönük eylem planları derledik. Şunu gördük ki, ülkemiz turizminin İngiltere pazarından daha büyük pay alması işten bile değil. İngiltere’den Türkiye gelenlerin sayısı 2 milyona yakın, oysa her yıl İngiltere’den farklı ülkelere seyahat edenlerin sayısı 72 milyon dolaylarında. Bu devasa rakamın büyük çoğunluğu İspanya’yı tercih ediyor. Türkiye’ye gelen sayının 3’te 2’sinin ise Dalaman ve Bodrum’a iniş gerçekleştirdiğini görüyoruz. Online paket turları tercih eden bu yüzdenin artması için daha fazla dijitalleşmeye ağırlık vermeli, koltuk sayısını artırmalı ve turizmcilerimizi bu artışa hazırlamalıyız. İngiltere’den Türkiye’ye turist getiren büyük firmaların Gelecek sezon itibariyle, İngiltere seyahat pazarının büyük aktörlerinden biri olan Thomas Cook’un uçuş ve getireceği yolcu sayısı anlamında büyük bir artış yapmayacağı, diğer aktörlerden olan TUI ve Jet2’nin ise sıçrama yapacağı öngörülmektedir. Mevcut pazar paylarının operatörler arasında değişim sergileyeceği, bu değişimin de 2019 yılında bölgemiz için %20’lik artış şeklinde bölgemize yansıyacağı beklenmektedir” dedi.

SEZON UZAYABİLİR, SEKTÖR HAZIRLIKLI OLMALI

İngiltere merkezli bazı seyahat acentelerinin kış aylarındaki uçuş sayılarında artıl olacağı bilgisini verem Selamettin Yılmaz, bu durumda bölgedeki turizm sezonunun uzayacağını, sektör bu doğrultuda hazırlık yapması gerektiğini vurguladı. Yılmaz, “Fuar süresince yapılan temaslar neticesinde gördük ki, online operatörler büyümek istemektedir. Fakat büyümeleri için gerekli olan yeterli koltuk kapasitesini bulamamaktadırlar. British Airways’in kapasite artışı, THY’nin koyacağı haftalık iki direkt sefer, bu operatörler için büyüme şansı yaratacak olsa da, istenen artış, ancak ve ancak operatörlerden bağımsız farklı hava yollarının bölgemize uçmasıyla sağlanacaktır. Ayrıca, kısa ve orta vadede yaşanacak yüksek sezon yatak arzı problemini aşmak ve otellerimizin kazanarak yatırım yapabilmelerini sağlamak için,  turizmcilerimizin sezonun uzamasına hazırlıklı olmaları gerekmektedir. Bunun yanında, bölgemizin de, sezonun uzamasıyla birlikte dâhil olacak ayları, uluslararası bazda ilgi çekecek sosyal ve kültürel ağırlıklı eğlenceli aktiviteler planlayarak desteklemesi gerekmektedir. Thomas Cook’un İngiltere’den gerçekleştirdiği kış uçuşlarına 2019 ve 2020 kışı için daha fazla şirketin katılması beklenmektedir. Kasım – Aralık ve Mart – Nisan aylarında bölgemizde yaratılacak aktivite ve imkânlar için Turizm Konseyi olarak hızlı şekilde istişarelere başlayacak, turizm vesilesi ile iş hacmi artacak olan tüm meslek odaları ile de ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirilecektir” ifadelerini kaydetti.

DİĞER AVRUPA ÜLKELERİNDEN GELEN TURİST SAYISI ARTACAK

Turizm sektöründe tanıtım ve satış sistemlerinin giderek dijital hale geldiğinin altını çizen Selamettin Yılmaz, şunları söyledi: “Online pazarın gelişmesine müteakip, çağımızın gerekliliği olan dijitalleşmede adımlar atılacak, dijital pazarlama ve doğru etkileşimler yaratmak üzere, klasikleşen turizm bakış açısını değiştirmek için seminerler planlanacaktır. İnanıyoruz ki, atılacak bu adımlar sayesinde Fethiyemiz sürdürülebilir turizm anlayışına kavuşacak, tüm noktalarıyla büyüyecek ve kazanacaktır. Gelecek sezona yansıması beklenen tek pazar artışı İngiltere bazlı olmayacaktır. Almanya, Polonya ve Kuzey Avrupa pazarlarının da büyümesi öngörülmektedir. Şu anki çerçevede, Almanya’da %30, Polonya’da %65, Kuzey Avrupa’da ise %80’lik bir artış tahmin edilmektedir. Rusya pazarında ve iç pazarda stabilizasyon beklenirken, Ukrayna’da ise küçük bir artış öngörülmektedir. Verilen rakamlar ve öngörüler, yalnızca turizmcimizi bilgilendirme ve ilgilendirme amaçlıdır. Daha net bir tablo, Mart ayındaki ITB Berlin ve MITT Moskova fuarları sonrası oluşacaktır.”

Konsey üyeleri, yaklaşan İzmir Travel Turkey fuarına Fethiye’nin katılımını da ele aldı. Fethiye standı tasarımı yeniden gözden geçirildi. Fuar sırasında alınacak hizmetler ve fiyat teklifleri değerlendirildi.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …