Çarşamba , Nisan 24 2024

Suriyeli Yolcular Pahalıya Mal Oldu

Gaziantep’ten Fethiye-Marmaris’e sefer yapan bir seyahat şirketine ait otobüsün şoförü terminalden verilen yolcularıyla çıktığı yolda 3 Suriyeli yolcu yüzünden 3 bin 400 lira para cezasına çarptırıldı. Otobüs şoförü otobüse verilen biletli yolcuların sorumlusunun kendisi olmadığını ilgili şirkete varsa cezanın verilmesini istediğini ancak güvenlik güçlerinin cezayı kendisine kestiğini ileri sürdü. Sürücü yolcuları orada indirecektim. Güvenlik güçleri buna da müsaade etmediler. Bu cezayı hayretle karşılıyorum. Sorunu hukukta aramak istedim ama avukatım kazanamayız diyerek bu yolda kapandı” ifadelerini kullandı.

Gaziantep’ten Fethiye ve Marmaris’e sefer yapan bir seyahat şirketine ait şehirlerarası 34 UBV 58 plakalı otobüse Gaziantep’ten Adana’ya gidecek 3 Suriyeli yolcu da verildi. Otobüs şoförünün Suriyeli olduğundan habersiz firmanın biletli olarak seyehat için aldığı yolcular yüzünden sürücü Ali Rıza Ertuğrul’a Adana girişindeki kontrolde 3 bin 400 lira para cezası kesildi. Adana yakınlarında güvenlik kontrolü için durdurulan otobüsteki yolcuların kimlik kontrolleri yapıldı. İddiaya göre; 3 yolcunun Suriye uyruklu olduğu ve Göç İdaresinden belgelerinin bulunmadığı anlaşıldı. Bunun üzerine görevliler sürücü Ali Rıza Ertuğrul’a 3 yolcu için 3 bin 400 TL para cezası keseceklerini söyledi. Sürücünün itirazlarına rağmen güvenlik güçleri para cezasını kesti.

ŞOFÖRÜN KİMLİK SORMA YETKİSİ YOK

Cezaya maruz kalan otobüs şoförü Ali Rıza Ertuğrul; “Gaziantep-Kilis’ten çıkıp Marmaris’e gelmek üzere yola çıktığımızda Gaziantep’teki yazıhanede yolcuları otobüse bindiriyor. Bu yolcuların içindeki 3 tanesi Suriyeliymiş. Bizim bunu bilme şansımız yok. Şoförün yolcuya kimlik sorma şansı da yok.  Adana’ya 30 kilo metre kala yol kontrolünde güvenlik güçleri bu yolcuların kimliklerine baktığında Suriyeli olduğunu görüp, “Kaptan bu yolcular Suriyeliymiş. Bu yolculardan size ceza yazacağız’ diyorlar. Ben de diyorum ki; “Benim haberim yok. Bu yolcuları ben bindirmedim. Verin biletleri bu cezayı yazıhaneye yazalım” dediğimizde oradaki görevli tek yıldızlı komiser biletleri yırtıp sobanın içine atıyor. 3 tane de tanığım var. Ve cezayı bana yazıyor. Komisere bunda benim ne suçum var diye sorduğumda ‘Sus konuşma, dışarı çık’ diyor. O sırada ‘Bu sevdam sensin Türkiye’m’ yazısını gösterip bu yazının da mı önemi yok diye sordum. Ne şerefi, yürü diyor. Adam bizi dışarıda bekletiyor, 3 milyar 400 bin lira cezayı yazıyor. Bize adalet yok mu? Biz hakkımızı nerede arayacağız?” dedi.

OTOBÜSTE BİLET KESEMİYORUZ

Otobüste bilet kesme yetkilerinin olmadığını yolcuların terminalden biletli olarak alındığını söyleyen sürücü Ertuğrul, “Suriyeli yolcuların izin belgesi yokmuş. Ama biz bunu nasıl soracağız. Yolcuya Suriyeli misin? Yolculuk izin belgen var mı diye sormak zaten bize yasak. Bununla yazıhane ilgileniyor. Yazıhane de görevli elemanlar var onlar ilgileniyor. Biz otobüste bilet dahi kesemiyoruz, dışarıdan yolcu alamıyoruz. Bundan ben nasıl sorumlu olabilirim? Suriyeli yolcular Gaziantep’ten binip Adana’ya gidiyorlardı. Ben yol kontrolü sırasında öğrendim. Adli makamlara şikayette bulunmak istedim. Ama avukatım mahkemeyi kazanamayız diyerek mahkemeye vermeye gerek yok dedi. Bu konuyu sayın Cumhurbaşkanıma kadar anlatacağım. Sayın Cumhurbaşkanım Türkiye’de bize adalet yok mu? Biz İsrailli miyiz? Biz neyiz? Biz Hollanda vatandaşı mıyız? Diğer otobüs şoförü arkadaşlarımı bu konuda uyaracağım ama onlarında yolcuya karışma şansı yok. Nasıl bilecek?” diye konuştu.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …