Perşembe , Nisan 25 2024

SEYDİKEMER’E TARIMA DAYALI OSB İÇİN ÇALIŞMALARA HIZ VERİLDİ

Seydikemer’de kurulması planlanan süt sığırcılığı konulu Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) ile ilgili Fethiye Ticaret ve Sanayi  Odası (FTSO) ev sahipliğinde, Seydikemer Kaymakamı Sayın Haktan Gökçekuyu başkanlığında, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinin, Muğla İl Tarım ve Orman  Müdürü Fırat Erkal’ın  katılımıyla geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda, başvuru için izlenmesi gereken yol haritası anlatılırken, TDİOSB için düşünülen arazinin analiz çalışması için yapılması gerekenler de değerlendirildi.

Seydikemer’e kurulması planlanan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) başvuru çalışmalarına hız verildi. 27 Eylül 2018 tarihinde Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Seydikemer Kaymakamı Haktan Gökçekuyu, Seydikemer Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa Karakuş, Tarım ve Orman Bakanlığı adına Ziraat Yüksek Mühendisi Fethi Molla, Veteriner Hekim Ozan Yolcu, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Fırat Erkal, FTSO Yönetim Kurulu  Başkanı Osman Çıralı, Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hurşit Öztürk, Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürü  Şaban Sarıkaya, Seydikemer İlçe Tarım ve Orman  Müdür Vekili Engin Maraşlı, Fethiye ve Seydikemer Süt Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Tokmak, S.S. Kayabidi Köyü Kalkınma Kooperatifi’nden Yusuf Özbek ve Ömer Kılınç katıldı. Geniş katılımlı toplantıda bugüne kadar yapılan çalışmalar ele alındı.

EN AZ 50 İŞLETMENİN TAAHHÜTTE BULUNMASI GEREKİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilisi Fethi Molla’nın TDİOSB yönetmeliği çerçevesinde başvuru için yapılması gerekenleri anlatarak başladığı toplantının ikinci bölümünde ise, daha önce kadastral ve topografik çalışması yapılan arazinin harita incelemeleri gerçekleştirildi.

TDİOSB’nin müteşebbis heyetinde yer alması gereken kurumları ve bu kurumların zorunlu minimum pay oranlarını aktaran Molla; “Geçtiğimiz sene değişen mevzuat gereği, büyük emek harcanarak yapılan OSB çalışmalarının yarıda kalmaması adına bir takım değişikliklere gidildi. Bu değişiklik kapsamında TDİOSB Müteşebbis Heyetinde yer alacak 15 asil 15 yedek üye, yatırması gereken minimum payları oranında TDİOSB’de hisse sahibi oluyor. Üyelerin payları, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nda açılan hesapta toplanıyor. Hazırlanacak başvuru dosyası Valilik onayı ile Bakanlığa iletiliyor. Bakanlık gerekli etüd çalışmaları gerçekleştiriliyor. TDİOSB için en az 50 işletmenin, 25 baş sağıl hayvanla taahhütte bulunması gerekiyor. Kurulması gereken arazinin de %75’inin hazineye ait olması ve aynı zamanda alt ve üst yapı inşaatına elverişli olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Toplantı katılımcılarının soruları üzerine, tüm soru işaretlerine açıklama getiren Fethi Molla, geçtiğimiz seneki ziyareti sırasında yerinde analiz ettiği arazinin özellikleri hakkında bu zamana kadar yapılan çalışmaların detaylandırılması gerektiğini savundu. Bunun üzerine atılacak adımlarla alakalı önerilerini sunan toplantı katılımcıları, Valilik koordinasyonunda, müteşebbis heyette yer alabilecek kurumlardan katılım beyanını aldıktan sonra, planlanan arazi için şehir plancısı eşliğinde mülkiyet ve parselizasyonları netleştirerek, TDİOSB’de olmak isteyen işletmelerin belirlenmesi kararı aldılar.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …