Cuma , Mart 29 2024

SERADA KİRAZ YETİŞTİRDİ

Fethiye’de 1,5 dönüm arazi üzerindeki 110 kiraz ağacını 5,5 metre yüksekliğindeki naylon serayla kapatan ziraat mühendisi 45 yaşındaki Mehmet Bayram Arıkan, hasat zamanını öne alıp, meyve verimini artırmayı başardı.

Fethiye’nin 1000 rakımlı Nif Mahallesi’nde kiraz yetiştiriciliği yapan Mehmet Bayram Arıkan, 1,5 dönüm arazi üzerine 14 yıl önce diktiği 110 bodur kiraz ağacını, sera içine almaya karar verdi. 75 bin lira banka kredisi kullanan Arıkan, geçen 3 Aralık’ta başladığı çalışmaları 10 işçi ile birlikte şubat ayı sonunda tamamlayabildi. Kiraz ağaçları, 5,5 metre yüksekliğindeki demir taşıyıcı üzerine naylon çekilerek sera içine alındı.

Sera sayesinde kiraz ağaçlarını nisan ve mayıs aylarında etkili olan şiddetli yağmur ve doludan koruyan Arıkan, meyve veriminde artış sağladı. Hasat zamanını yaklaşık 15 gün öne almayı başaran Arıkan, kiraz satışından elde ettiği geliri de artırdı. Kiraz serasının 3 yıl içinde masrafını karşılaması ve kar elde edilmesi bekleniyor. Naylon sera içindeki kiraz ağaçları, bölgede kiraz yetiştiriciliği yapan diğer çiftçilerle, Muğla dışından yatırımcıların da dikkati çekiyor.

Kiraz serasının Türkiye’de bir ilk olduğunu belirten Mehmet Bayram Arıkan, henüz deneme aşamasında olduğunu ve hedefine tam olarak ulaşamadığını kaydetti. Asıl amacının erkencilikten ziyade bitkiyi doğal ortamdan soyutlamak olduğunu anlatan Arıkan, “Bu yıl kiraz üreticisine en büyük zararı yağmur ve dolu verdi. Ancak seradaki ağaçlar doğal zararlardan hiç etkilenmedi. Ağaçları yağmur ve doludan korumayı başardık. Bu da hasadımızı doğrudan etkiledi. Diğer amacımız da hasadı öne çekmekti. Ancak hedefe, bu yıl tam olarak ulaşamadık” dedi.

Nif Mahallesi’nde Napolyon kirazı hasadının 15 Haziran’da başladığını vurgulayan Arıkan, hasadı mayıs ayı başına çekmeyi hedeflediğini kaydetti.

4 mevsim kiraz üretmek için geniş çaplı araştırmalar yaptığını sözlerine ekleyen Arıkan, “Türkiye’de şu ana kadar Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin bir araştırması sonucu, nisan sonunda kiraz ürettiklerini biliyoruz. 4 mevsim kiraz üretmek çok zor. Uyur dönem olarak tabir ettiğimiz kış aylarında, bitkinin soğuk alması gerekiyor. O soğuğu almadan çiçek

açması, meyve bağlaması çok zor.O nedenle biz yine mevsiminde kiraz yiyeceğiz. Ancak hasadı öne mayıs ayı başına almak için çalışacağız” diye konuştu.

About egegazetesi

Check Also

AKDENİZLİ: “HAZİRAN ATAMALARINDA HAKİM VE SAVCILARIMIZ DA GELECEK”

Seydikemer Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Seydikemer Belediye Başkan Adayı B. Önder Akdenizli, seçim çalışmaları …