Cumartesi , Nisan 20 2024

SAHİBİ HASTANELİK OLUNCA, KUŞLAR TELEF OLDU

Muğla’nın Fethiye ilçesinde bir villada yaşayan şahsın hastanelik olması nedeniyle evinde beslediği muhabbet kuşları telef oldu.

Yaklaşık 2 aydır eve hiç kimse giremeyince evin içindeki sayısı belirsiz onlarca kuşun öldüğü, bazı kuşların ise hala evin içerisindeki bölmede uçtuğu iddia edildi. Villanın çevresindeki komşular ise, yaşayan kuşların telef olmadan kurtarılmasını ve evin temizlenmesini istiyor. Mahalle Muhtarı Halil Duman, “Evin sahibi hastaneye götürülürken kuşların güvenliği sağlansaydı bu kuşlar ölmezdi” diye konuştu.

İddialara göre Fethiye’nin Ölüdeniz Mahallesi Ovacık mevki 99. Sokak’ta havuzlu villada yaşayan 62 yaşındaki Nurettin Ö., 2 ay kadar önce çevredeki vatandaşların şikayetleri üzerine Jandarma tarafından  Fethiye Devlet Hastanesi Ruh ve Sinir Hastalıkları bölümünde tedavi altına alındı. Bir süre tedavi gören Nurettin Ö. Daha sonra Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne gönderildi. Yaklaşık 3 hafta önce de Fethiye Devlet Hastanesi’nden Nurettin Ö.’nün Fethiye’de bir yakını olup, olmadığı konusunda Ölüdeniz Mahalle Muhtarı Halil Duman’a telefon açıldı. Muhtar Duman, Fethiye’de bir yakını olmadığını ve bu şahsın Konya Ermenekli olduğunu, Ermenek’ten aranmasını istedi. Bu arada Nurettin Ö.’nün çevresindeki komşular evde kuşların bulunduğunu, bu kuşların bakımsızlıktan öleceğini, tedbir alınmasını talep ettiler. Muhtar Halil Duman ve çevre sakinleri Jandarma ve Belediye Zabıta görevlilerinden kuşların kurtarılmasını istedi. Sahibinin ve bir yakınının olmaması nedeniyle villada kapalı olunca kuşlar kurtarılamadı. HAYDOS Ortaca gönüllüsü Türkan Dağdelen’den de yardım istendi. Dağdelen, evin kapalı olması nedeniyle hiçbir şey yapamayıp, sadece yetkililere bilgi vermek zorunda kaldı. Böylece onlarca muhabbet kuşu açlıktan ve susuzluktan telef oldu. Muhtar Halil Duman ve komşular Fethiye Kaymakamlığı’na da başvurarak, içeride ölmeyen kuşların kurtarılması, ölen kuşlarında çevreye mikrop yaymaması için tedbir alınmasını istedi. Eve yapılan bölmenin içerisinde ormanlık alan kuran Nurettin Ö. Daha sonra da yemler koyup, muhabbet kuşlarıyla diğer kuş çeşitlerine kapalı alanda yaşam alanı sunması dikkat çekti. Bazı kuşlar yaklaşık 2 aydan bu yana bu yaşam alanında uçmaya devam ederken, dışarıdan camdan kuşların uçuşu fark edilebiliyor. Ancak ölen muhabbet kuşları ise bir kabın içerisinde onlarca telef olmuş vaziyette bulunuyor.

HER YERE BAŞVURDUM

Çevre sakinlerinden Ali Gündem, “Nurettin Ö. en yakın komşumdur. Akli dengesinin bozuk olduğunu biliyorduk. O anda buradan gideceğini bilmiyorduk. Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne götürüleceğini bilmiyorduk. Evde kuşların olduğunu sonradan fark ettik. Yardımcı olabilir miyiz diye bir Cumartesi günü savcılığa gittim. Yetkili bulamadım. Diğer gün Jandarmaya gittim. Yardımcı oldular. Zabıtaya da bildirdiler. Ev kapalı olduğu için kimse giremiyor. Savcılık izni ile girip çıkarmak lazım. Camdan görüldüğü kadarıyla içeride kuşlar var. HAYDOS Gönüllüsü Türkan Dağdelen’e bildirdik, yardımcı oldu. Ama sonuç alamadık. Komşumuz götürülürken yetkililer kuşların kurtarılması için el atsaydı, kuşlar böyle telef olmazlardı. Kuşlar için her yere başvurduk. Yetkililerden biraz daha duyarlı olmalarını bekliyoruz” dedi.

İÇERİ GİRELEMEDİĞİ İÇİN TELEF OLDULAR

Ölüdeniz Mahalle Muhtarı Halil Duman’da, “Nurettin Ö. 99. Sokak’ta yaşayan bir arkadaş. Yaklaşık 2 ay önce hastaneden aradılar. Yakını var mıdır diye. Konya Ermenek doğumlu olduğunu söyledim. 3 hafta önce de yine Jandarmadan kuşlar için aradılar. Milli Parktan aradılar. Bu şahıs eğer hastaneye götürülürken kuşların güvenliği sağlansaydı, kuşlar bugün telef olmazlardı. Haftalardır bu şahıs yok. Eve girilemiyor. Yakını da bulunmuyor. Kuş meraklısı biri olduğu belirtiliyor. Kaymakamlığa da içerideki mevcut kuşların telef olmaması için başvuruda bulunduk. Telef olan çok kuş var. Salgın hastalıkta yapabilir” ifadelerini kullandı.

Çevre sakinlerinden Derya Özütok ile Serkan Kaya’da kuşların ölümüne üzüldüklerini söylediler. Derya Özütok, bu kişinin sık sık Jandarma tarafından uyarıldığını, çok küfürler savurduğunu, bir süredir de görmediklerini söyledi. Özütok, evde kuş beslediğini ve  bu kuşların öldüğünü sonradan duyduklarını, kuşların ölümüne de üzüldüğünü söyledi. Serkan Kaya ise, çok sinirli olan bu ev sahibinin evinin bölmelerinde çok sayıda kuşun telef olduğunu belirtti.

 

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …