Cumartesi , Nisan 20 2024

Rekortmen Üyelere Ödül Verildi

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Fethiye ve Seydikemer’de 2017 yılında kurumlar ve gelir vergisi ile istihdam, ihracat rekortmenleri sıralamasında ilk 3’e giren ve Türkiye’de ilk 500’e giren üyelerine, 21 Aralık Cuma günü düzenlediği “Bölge Ekonomisine Değer Katanlar Ödül Töreni” ile teşekkür etti. Törende FTSO Meclis Başkanı Mustafa Büyükteke, Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, FTSO Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyeleri ev sahipliği yaptı. Törenin açış konuşmasını yapan FTSO Meclis Başkanı Mustafa Büyükteke, ödedikleri vergiler, istihdam ettikleri çalışanlar ve ülkeye kazandırdıkları dövizle Fethiye ve Seydikemer’i ulusal ve uluslararası düzeyde temsil eden girişimcilere teşekkür etti.

DSİ Fethiye Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen FTSO, “Bölge Ekonomisine Değer Katanlar Ödül Töreni”ne, Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Seydikemer Kaymakamı Haktan Gökçekuyu, Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Mete Atay, Fethiye Vergi Dairesi Müdürü Mithat Haktar, Seydikemer Mal Müdürü V. İsmail Eryıldız, Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir, Fethiye İşletme Fakültesi Dekanı Erdoğan Gavcar, Fethiye Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Fatmagül Yur, YDA Dalaman Havalimanı İş Geliştirme Müdürü Orçun Songur ile çok sayıda FTSO üyesi ve Fethiyeli katıldı. Törende FTSO Meclis Başkanı Mustafa Büyükteke, Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, FTSO Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyeleri ev sahipliği yaptı.

Törenin açış konuşmasını yapan FTSO Meclis Başkanı Mustafa Büyükteke, ödedikleri vergiler, istihdam ettikleri çalışanlar ve ülkeye kazandırdıkları dövizle Fethiye ve Seydikemer’i ulusal ve uluslararası düzeyde temsil eden girişimcilere teşekkür etti. “Marifet iltifata tâbidir, müşterisiz meta zâyidir. İltifatsız mal zâyidir” atasözünü hatırlatan Büyükteke, “Fethiye ve Seydikemer bugün turizm, imalat, mermer, tarım ve hayvancılık sektörlerinde dünyaca bilinen bir yer ise bu başarı tabi ki sizlerin sayesindedir, sizlerin büyük özverilerinizin sonucudur. Bugün resmi rakamlara göre kurumlar ve gelir vergisi ile ihracatta ilk üçe giren üyelerimize plaket sunuyoruz ama bölge ekonomisine, katkı yapan istihdam sağlayan, bölge halkına ve ülkemize hizmet sunan tüm üyelerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Bu yıl dünyada son 35 yılın en şiddetli ticaret savaşları yaşanıyor. Ülke olarak savaştan etkilenmememiz mümkün değil. Bu fırtınalı günlerde ülkemiz ekonomisine katma değer yaratan iş dünyası olarak verdiğimiz her kuruş vergi, yaptığımız her kalem ihracat daha da önem kazanıyor. Elini taşın altına koyan tüm girişimcilerimiz için diliyorum ki 2019 çok daha verimli bir yıl olsun.” diye konuştu.

ÇIRALI, FTSO’NUN SOSYO-EKONOMİK RAPORUNU SUNDU

Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı da açış konuşmasında bölgedeki yatırım fırsatlarını uzun süreli yatırımlara dönüştürebilen çok az girişimci olduğuna dikkat çekerek, “Ana caddelerde boş duran sık sık el değiştiren dükkânlar görsek de bölgemizde turizm ve tarımda girdisi çok olan ilçeler olan Fethiye ve Seydikemer devlete yük olan değil, ödediği vergilerle devletin çarkının dönmesine katkı sağlayan ilçelerimizdendir. Vergi, ülkenin kalkınması ve hizmet kalitesinin artması için önemli bir unsurdur. Biz de odamız olarak başarılı girişimcilerimizi onure etmek cesaretlendirmek ayrıca diğer girişimcilere ve girişimci adaylarına örnek olmasını sağlamak için bu ödül törenini düzenledik” şeklinde konuştu.

FTSO’nun hazırladığı 2017 yılı Sosyo Ekonomik Raporu’nun sunuşu da yapan Osman Çıralı, resmi istatistiklerin Türkiye İstatistik Kurumu tarafından tutulduğunu ancak TÜİK’in çok az konuda ilçe özeline indiğini vurgulayarak, “Fethiye’ye ya da Seydikemer’e yatırım yapacak bir yatırımcı Muğla geneli verilerine baktığında yanlış hesaplamalar yapabilir çünkü Muğla’nın 13 ilçesi var ve her birinin dinamikleri birbirinden farklı. Girişimcilerimizin sermayelerini doğru değerlendirebilmeleri için ilçelerimizin önemli verilerini tek tek kurumlardan isteyerek Fethiye ve Seydikemer’in sosyo-ekonomik raporunu hazırladık. 64 kurumla farklı yazışmalar yaptık. Bu bilgileri derlemek, rapor haline getirmek uzun bir zaman alıyor. Öncelikle bu bilgi taleplerimize cevap vererek raporumuza katkı sunan kurum ve kuruluşların yönetici ve çalışanlarına teşekkür ederiz.” dedi.

ÖZEL OKUL SAYISI ARTIYOR

Fethiye-Seydikemer 2017 Sosyo-ekonomik Rapor’un önemli başlıklarını katılımcılarla paylaşan Osman Çıralı, Fethiye’nin nüfusunun her yıl arttığını Seydikemer’in nüfusunun ise son iki yılda azaldığını belirterek, bölgedeki nüfus verilerinde en dikkat çeken konulardan birinin de boşanmaların her yıl artması olduğunu söyledi.

Eğitimle ilgili verilere göre Fethiye ve Seydikemer’de büyük çoğunluğun ilkokul mezunu olduğunu kaydeden Çıralı, “Her iki ilçemizde de öğrenci sayısının her yıl artması dikkat çekiyor. Öğrenci sayısındaki artışa karşılık, her iki ilçemizde de resmi okul sayılarında azalma, özel okul sayılarında artış olduğunu görüyoruz” dedi. Osman Çıralı, Fethiye ve Seydikemer’de toplam nüfusu göz önüne alarak sağlık hizmetleri değerlendirildiğinde 1 uzman hekime 1.573 kişi, 1 pratisyen hekime 6484 kişi, 561 kişiye 1 hastane yatağı düştüğünü açıkladı.

TURİZMDE YATAK SAYISI AZALIYOR

Fethiye’nin lokomotif sektörü olan turizm verilerine göre yatak sayısında azalmaya işaret eden Çıralı, “Yerel belgeli işletmelerin yatak sayısında ciddi azalma var. Fethiye olarak 10 bin 898 adedi yatlarda olmak üzere toplam 41. 624 yatak kapasitemiz var.         Tesislerimizin büyük bir bölümü de işletme belgeli tesisler oluşturuyor. Yabancı turist sayısında ise hala 2015 yılını yakalayabilmiş değiliz. Dalaman havalimanının 2017 yılı iç ve dış hat yolcu trafiğine baktığımızda da turist sayısında olduğu gibi 2015 yılının gerisinde olduğunu fark ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Fethiye’nin Türkiye’nin toplam yat kapasitesinin %13’üne sahip olduğunu kaydeden Çıralı, giriş çıkış yapan yat sayılarına göre Göcek ile Fethiye’nin birbirine çok yakın olduğunu ifade etti.

KRİZİN ETKİLİLERİ DEVAM EDİYOR

Tarım sektörüyle ilgili verileri de aktaran Çıralı, şunları söyledi:

“Tarım ihracatında Rusya ile yaşanan uçak krizinin hala etkilerinin halen sürdüğünü görüyoruz. 2017 yılında tarım ihracatında geçen yıla göre %20 artış söz konusu ancak bu yılki ihracat miktarı hala 2015 yılındaki ihracat miktarının %27 gerisinde. En çok tarım ihracatı yaptığımız ülke Beyaz Rusya olarak öne çıkıyor. Tarım Gayri Safi Hasılasında ise yıllar itibariyle artış olduğunu görüyoruz. Hayvancılıkla ilgili olarak ise özellikle son bir yılda kanatlı ve küçükbaş hayvan varlığında önemli bir artış var diyebiliriz.”

İhracat başlığının ilk kez 2017 yılı raporunda yer aldığını belirten Çıralı, Fethiye ve Seydikemer’de toplam 58 ihracatçı firma olduğunu bunların 56 tanesinin merkezinin Fethiye olduğunu vurgulayarak, “Fethiye’deki ihracatçı firmalar en çok Beyaz Rusya’ya ihracat yaparken, Seydikemer’deki firmalar en çok Almanya’ya ihracat yapıyor” dedi.

ÇIRALI: “2019’DA ÜZERİMİZE DÜŞEN NE VARSI YAPACAĞIZ”

Konuşmasında hükümet tarafından yürütülen Enflasyonla Mücadele kampanyasına destek veren FTSO üyelerine de teşekkür eden Osman Çıralı, şöyle devam etti:

“Umarız ki, 2019 yılında bölgemiz ve ülkemiz ekonomisi yaralarını saracak ve eski gücüne kavuşacaktır. Bu anlamda oda olarak üzerimize düşen ne varsa yapacağız ve var gücümüzle çalışacağız. Ekonomi olarak kötü zamanı geride bıraktığımıza inanıyorum, inanmak istiyorum. Bu şartlarda ayakta kaldıysak, bundan sonra çok daha iyisini başarabiliriz. Bugün burada vergi, ihracat, istihdam ödülleri alan, Türkiye’de ilk 500’e giren değerli üyelerimiz bize bu ümidi, bu güveni vermektedir”

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın Bölge Ekonomisine Değer Katanlar Töreni ile takdim ve teşekkür ettiği FTSO üyeleri şöyle:

FETHİYE KURUMLAR VERGİSİ

1-Belcekız Otelcilik ve Turizm A.Ş.

2-Medcezir Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş.

3-Domaniç Turizm İnşaat Tarımsal Ürünler Ve Otomotiv Sanayi Ticaret İthalat İhracat A. Ş. (Sun City Otel)

SEYDİKEMER KURUMLAR VERGİSİ

1-Fethiye Seydikemer İlçeleri Süt Üreticileri Birliği İktisadi İşletmesi

2-Doğrular İnşaat Malzemeleri Nakliye Yem Toprak Ürünleri Turizm İnşaat Ticaret İthalat ve İhracat Ltd. Şti.

3-Akdenizli Akaryakıt Taşımacılık İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş

FETHİYE GELİR VERGİSİ REKORTMENLERİ

1-Ramazan İLDAN

2-FTSO Üyesi değil

3-Birol GÜNER

SEYDİKEMER GELİR VERGİSİ REKORTMENLERİ

1-Selçuk ESEN

2-FTSO Üyesi değil

3-FTSO Üyesi değil

FETHİYE İSTİHDAM REKORTMENLERİ

1-Lykia Turizm Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş.

2-Lokman Hekim Özel Sağlık Hizmetleri A.Ş.

3-Attaş Alarko Turistik Tesisleri A.Ş. HBC – Fethiye Şubesi (Hilside Beach Club)

SEYDİKEMER İSTİHDAM REKORTMENLERİ

1-Fethiye Mermercilik Petrolcülük Maden İnşaat Turizm Tarım Hayvancılık Gıda Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.

2-Önder Su Ürünleri Turizm Nakliye Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.

3-Ermaş Madencilik Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş.

FETHİYE İHRACAT REKORTMENLERİ

1-Fethiye Mermercilik Petrolcülük Maden İnşaat Turizm Tarım Hayvancılık Gıda Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.

2-Sinelay Gıda İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.

3- FTSO Üyesi değil

SEYDİKEMER İHRACAT REKORTMENLERİ

1-Balık Teknik Su Ürünleri Necip Ümit Türkmen

2-Selina Balık İşletme Tesisi İthalat İhracat ve Ticaret A.Ş.

2017 TÜRKİYE’NİN İLK 500 FİRMASI SIRALAMASI

  1. Sıra Acarlar Ticaret Sanayi ve Turizm A.Ş.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …