Perşembe , Nisan 18 2024

METE AY “KENDİ KENDİLERİNİ BATIRDILAR”

İngiliz turizm firması Elixir Holiday’ın iflas etmesinin yankıları devam ederken, Fethiye  ve çevresine bu firma ile gelen turistlerin mağdur edilmediği belirtilirken, Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mete Ay, “Türkiye değil, kendi kendilerini batırdılar” dedi.

Elixir Holiday’ın iflas etmesinin yankıları devam ederken, Fethiye  ve çevresine bu firma ile gelen turistlerin problemlerinin çözümlendiği, yeni gelecek olanlarda ise sorun bulunduğu ifade edildi. Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mete Ay, konuyu geniş çaplı değerlendirerek, bu firma kendi kendilerini batırmıştır” dedi.

Ay, “Elixir Holiday bölgemizde bayağı paket tur alıp da, yani oteli ve uçağı içinde, transferi de içinde olup da bu firmadan biletle gelen çok sayıda müşteri vardı. Tabi ki bu büyük bir problem. Ancak sadece uçak bileti alarak gelenlerde o problemi yavaş yavaş çözüyorlar.  Yeni gelecek olanlarda tabi ki sorun var. O biletlerin hepsi yandı. Başka bir biletle gelmek zorundalar. Başka bir uçakla, başka bir charter firmasıyla gelmek zorundalar. Ancak bu problemleri geçen senede başka bir firmada yaşamıştık. Otelcilerimiz bununla ilgili avukatlar tutmuştu. Yine aynı sistemde zannediyorum otelciler birliğinin bir çalışması var. Tabi bir de İngiliz firması bu firma. Bizim bölgemizde tümüyle İngiliz pazarından etkilenen, İngiliz pazarından istihdam ve para kazanan bir bölge” diye konuştu.

Avrupa birliğinin İspanya ve Yunanistan’a turist gönderilmesinde etkili olduğunu kaydeden Mete Ay, “ Avrupa toplumunu biliyoruz. Avrupa toplumu son yıllarda özellikle İspanya ve Yunanistan’a inanılmaz bir destek veriyor. Bunlar hem uçak biletlerine yansıyor, hem de turlara yansıyor. Ve İspanya turizmde artık gelmeyin diyecek boyutta bir turizm doluluğu yaşadı. Yunanistan bu sene inanılmaz bir doluluk yaşadı. Ve bu hep Avrupa topluluğunun kendi ekonomik politikasından kaynaklanan bir sistem olduğunu düşünüyorum. Avrupa topluluğu hem İspanya’ya hem de Yunanistan’a maddi olarak çok büyük destek verdi. Turizmden para kazanmaları lazım ki borçlarını geri alabilsinler. Bu inanılmaz güzel bir döngü kendi içinde. Ancak şuanda Avrupa topluluğu böyle yaptığı sürece özellikle bir İngiliz firması Avrupa topluluğunun içinde olan, İngiltere şuan da Avrupa topluluğundan çıkmaya çalışıyor tabi ki ama onun getirdiği ekonomik sorun olduğunu düşünüyorum. Uçak fiyatlarını çok ucuza verdiler. İflas eden firmanın sahibi demiş ki, bizi batıran Türkiye. Evet Türkiye’de turizmin kötü gitmesinin sebeplerinden biride bu. Avrupa topluluğunun ekonomisi, ekonomik çalışması. İspanya ve Yunanistan’a verdiği destek. Çünkü bizim uçak biletlerimiz çok pahalı. İngilizler için İspanya’ya ve Yunanistan’a gitmek çok daha ucuz. Kendi kendilerini batırdılar diye düşünüyorum. Kendi ekonomik politikalarından dolayı battığını düşünüyorum. Umut ediyorum bir daha bir İngiliz firmasında, turizm acentesinde yada başka bir firmada bunlar yaşanmaz.. Zaten Türkiye olarak son 5-6 yıldır inanılmaz bir kriz yaşıyoruz. Kötü geçiriyoruz. Bu sene sağ olsun Türk turizmi biraz toparladı. Gittiğimiz fuarların karşılığını çok güzel aldık özellikle Fethiye’de. Umut ediyorum önümüzdeki senelerde daha iyi olur” ifadelerini kullandı.

 

Ekim ayının da sezon olarak bereketli geçmekte olduğunu söyleyen Mete Ay, “Eylül ayı dolu geçti. Ekim ayı İngiliz pazarı, Çalış olarak baktığımızda tüm otellerimiz doluydu.İngilizler ile uzun süre çalışan otellerimizde memnun kalan müşterilerimiz geri geldi. Burada çok önemli bir nokta vardı. Özellikle sokağa çıkan her zaman gelen müşteri geldiğinde sokakta da memnun kalmalı ki bir dahaki sene tekrar buraya gelsin. Çünkü onlar çok hassas, her şeye dikkat ediyorlar. İyi geçtiğini düşünüyorum. Çalış’ta eylül dolu geçti. Ekimde yavaş yavaş düşüşler başladı.Ümit ediyorum havanın bu sıcaklığı aynen devam eder. Ki ekim ayında da bir çok otelimiz bu güzelliği, bereketi yaşar diye düşünüyorum” dedi.

“İNGİLİZ VE HOLLANDA PAZARINDA ARTIŞ BEKLİYORUZ”

 

Bu arada güzel haberlerimizde var diyen Mete Ay, “ Çok karamsar olmamak lazım.Önümüzdeki senelerde İngiliz pazarında yüzde 20 gibi bir artış var. Almanda, Hollanda pazarında da bu sene çok kötüydü. Umut ediyorum ki bu sene dış ilişkilerimiz Almanya, Hollanda, İngiltere, Avrupa ülkeleri, Rusya,İskandinav ülkeleri ile iyi olur bir sorun yaşamayız da önümüzdeki sene daha güzel turizm sezonu geçirir, ülkemize döviz kazandırabiliriz” diye konuştu.

About egegazetesi

Check Also

BAŞKAN AKDENİZLİ’Yİ DUYGULANDIRAN HEDİYE

Seydikemer Belediye Başkanı B. Önder Akdenizli’ye hayırlı olsun ziyaretinde bulunan Seydikemer İlçe Nüfus Müdürü Yılmaz …