Perşembe , Nisan 25 2024

Mesutoğlu; “Aşırı Dalganın Etkisiyle Battı”

Fethiye’de 2 gün önce Sabancı Üniversitesi öğrencilerine dalış eğitimi için Af Kule yakınındaki Hamam Koy’da batan dalış teknesiyle ilgili soru işaretleri devam ederken, batan teknenin sahibi Ahmet Hümayun Mesutoğlu ile konuştuk. Mesutoğlu; teknenin aşırı dalganın etkisi ile battığını, kapasitesinin de 105 olduğunu ifade etti.

Mer-Mayd dalış teknenin batışı ile ilgili olarak Fethiye Cumhuriyet Savcılığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Liman Başkanlığının sürdürdüğü soruşturma devam ederken ortaya atılan dalış teknesinin kapasitesinin üzerinde yolcu taşıdığı iddiasının doğru olmadığı, daha 2 yıl önce yaptırıldığı öğrenilen dalış teknesinin kapasitesinin 105 kişi olduğu bildirildi. Teknenin batışında ihmallerinde araştırıldığı öğrenilirken dalış teknesinin olay günü yolcu bildirim listesini ilgili birimlere göndermediği nedeniyle bu konuda da soruşturmada yer aldığı ifade edildi.

AŞIRI DALGANIN ETKİSİYLE BATTI

Tekne sahibi Ahmet Hümayun Mesutoğlu; “Teknede bulunduğumuz yer Af kulenin olduğu yerdi. Orada dalga çoktu. Tekne aşırı dalganın etkisiyle battı. Ve su alamaya başladığı zaman tonlarca su gidiyor. Pompaların yenmesi mümkün değil. Son derece sıra dışı dalga ve tonlarca su arkadan vurunca indirdi. Teknenin kapasitesi 105 kişilik. Can kaybının olmaması teselli olduğumuz nokta. Son derece başarılı bir operasyon oldu. 3 helikopter, Sahil Güvenlik, Kıyı Emniyet Botları çok mükemmel bir arama kurtarma yaptı. Hepsine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Teknenin yeni bir tekne olduğunu da ifade eden Mesutoğlu, ”Herhangi bir ihmal kesinlikle yoktur” diye konuştu.

”SİGORTA YAPILMADAN DENİZE ÇIKAMAZ”

DTO Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan da teknelerin denize çıkarken sigorta yapılmadan çıkamadığını belirtip; “Burada 79 küsur öğrencimiz var. Öğrencilerimiz de zaten guletlerle çıktı. Ama teknelerin batış nedeni bizde bilemiyoruz. Soruşturma neticesinde ortaya çıkacak bir şey. 70 öğrencinin ayrı ayrı ifadesi alındı. Kaptanın ifadesi alındı. Ama tekneler denize çıkarken sigorta yaptırmadan denize çıkamaz. Her teknemizin sigortası var. Kaldı ki bu öğrencilerimizin hepsi 6-7 tane guletle çıktılar. Sadece dalışa o tekneyle gittiler. Tahmin ediyorum o dalış teknesi de izin almadan dalış yaptırmaz. İsim listesi de teknelerin kendilerinde bulundurulur. Ama guletlerde translot alırken isim listeleri mevcuttur. Batan teknemiz yeni bir tekne. Eski bir tekne değil. Geçen sene yapılıp devreye girmiş bir tekne. İçerden her hangi bir hortum patlağı olabilir. Hava şartlarından olabilir. Aşırı bir tarafa yüklenme sonucu dengeden olabilir. Ama bu soruşturma neticesinde ortaya çıkacak” dedi.

”TEKNEYE ULAŞILAMADI”

Batan tekneyi çıkarma çalışmalarının devam ettiğini belirten Arıkan, “Teknenin battığı yerde 100 metrelerde. Onun için şuana kadar tekneye ulaşılamadı. Ancak tekne çıkarıldığı zaman teknik nedenleri ortaya çıkacak. İnşallah tekne bulunup çıkartılır, bizde nedenini öğreniriz. Şu anda elimizde buna dair bir bilgi yok” dedi.

”TRANSLOTLARDA İSİMLERİ MEVCUT”

Gazetecilerin öğrencilerin isim listelerinin mail atılmadığına dair iddiaların doğru olup olmadığı sorusuna Arıkan, “Orada arkadaşlar nasıl bir işlem yaptılar bilemiyorum. Ama çıkan öğrencilerimizin çoğu diğer teknelerle çıktığı için, diğer teknelerde translotlarda kayıtları mevcut. Ama dalış teknesinde yolcu listesinin beyan edilip edilmediği konusunda bir bilgim yok. Çünkü tekneler çıkarken DTO’ya bildirim yapmak zorunda değil. Bildirim yapmak zorunda oldukları yer liman başkanlığı veya Sahil Güvenliktir” dedi.

”TEKNEYE 75 KİŞİ ALAMAZSINIZ”

Gazetecilerin kapasite aşımı olup olmadığı sorusuna Arıkan, “Batan teknenin kapasitesi 105 kişilik. Kapasite aşımı yok. Ortaya giden öğrencilerin hepsi ayrı teknelerle gittiler. Dalış sahasına gitmek için dalış teknesine bindiler ama basında çıkan haber asılsız bir haber. Çünkü tekne 105 kişilik. Hiçbir dalış teknesine 55 kişilik tekneye 75 kişi alamazsınız. O kadar dalış tüpü ağırlığı olmaz” ifadelerini kullandı.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …