Cuma , Nisan 19 2024

MERMERCİLER İHTİSAS OSB İÇİN TOPLANDI

Mermerciler OSB’nin adını koydu: Fethiye Seydikemer Maden Mermer Organize Sanayi Bölgesi.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası organizasyonunda bir araya gelen Oda üyesi mermerciler Mermer İhtisas Organize Sanayinin kurulması fikri üzerinde görüş alış verişinde bulundular.

Katılan firmaların mermer ihtisas OSB için taleplerinin de alındığı toplantıda, mermer ocağı ve fabrikası sahipleri mermer ihtisas OSB kurulması yönünde görüş birliğine vararak FTSO yönetiminin bu doğrultuda çalışması talebinde bulundu.Fethiye-Seydikemer Organize Sanayi Bölgesi Fizibilite Etüt Projesi kapsamında Seydikemer’de yapılan çalıştayda İhtisas OSB kurulması taleplerinin ağırlıklı olarak mermercilerden gelmesi üzerine 3 Şubat 2017 tarihinde FTSO ev sahipliğinde organize edilen toplantıda, mermer ihtisas OSB konusu masaya yatırıldı. Çok sayıda mermercinin katıldığı toplantıda kurulacak bir mermer ihtisas OSB’nin firmalar için faydaları görüşüldü. Mermer fabrikası sahipleri de Yayla Gökben’deki yerin, mermer ihtisas OSB olması için çalışılması, yeni bir yer arayışı içine girmenin süreci uzatacağı yönünde görüş birliğine vardılar. Sektör temsilcileri, OSB’nin mermer işletmelerine kesilen çevre cezalarının da önüne geçeceğini söyledi.

Arıcan: “OSB için zaman kaybetmek istemiyoruz”

FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, “Yıllardır OSB kurmak için 5 yıldır Milas’taki çalışmaların bitmesini bekliyoruz. Daha fazla bekleyip zaman kaybetmek istemiyoruz. İhtisas OSB ile bu işe başlamak istiyoruz. Milas’ın da tamamlanmasının ardından burayı karma OSB’ye çevirebiliriz diye düşünüyoruz” dedi. Konuşmasında her zaman üyelerinin yanında olduklarını belirten FTSO Başkanı Akif Arıcan “Oda olarak her konuda üyelerimize destek olmak için çalışıyoruz. İhtisas Organize Sanayinin kurulması işletmelere çeşitli avantajlar getirirken bölgemizin de kalkınmasını sağlayacaktır” diye konuştu.

OSB büyümek için en uygun yer

ROTAM Danışmanlık Proje Koordinatörü Dr.Türkay Kısa da OSB ve ihtisas OSB hakkında bilgi verdi. Türkay Kısa, şunları söyledi: “OSBler, işletmelerin birebir uğraşarak çözmeye çalıştıkları sorunların ortak irade ile daha kolay çözüldüğü yerler. İşler devletin imkanlarıyla çözülüyor. Uygun faizle kredi kullanılabiliyor, çeşitli vergi ve KDV indirimleri var, enerjisini kendileri üretebiliyor, işçilerin SSK primlerinin bir bölümü devlet tarafından karşılanıyor, yani devlet doğrudan katkı vermese de dolaylı olarak katkılar sunuyor, arıtma konusunda avantajları var. Bu bölgede 140 güneş enerjisi üretim şirketi var. Kurulacak bir OSB de bu yöntemle de elektrik üretimi gerçekleştirilebilir. Ayrıca firmalar OSB den arazi almak istediklerinde devlet desteklerinden faydalanabiliyor. 13 yıl yüzde 1 faizle kredi kullanmak gibi imkânları oluyor.” dedi.  OSB’lerin kendi kendini yöneten yapılar olduğunu ifade eden Türkay Kısa, “OSB’ler müteşebbis heyeti tarafından yönetiliyor. Bu heyette katılımcı firmalar, büyükşehir belediyesi, ilçe belediyesi yer alıyor. İl valisi müteşebbis heyeti başkanı oluyor. Bu da OSB’de bulunan firmaların sorunlarının daha kolay çözülmesini sağlıyor.” diye konuştu. Proje Koordinatörü Dr.Türkay Kısa, ihtisas OSB’ler için sektörün temsil edildiği bir derneğin kurulması gerektiğini de dile getirdi.

İhtisas OSB’nin adı FESMMOB Olsun

Fethiye Mermer Sahibi Muhterem Dereli, “Yıllardır OSB çalışmalarını takip ediyoruz. OSB’nin bir an evvel kurulmasını istiyoruz.” dedi. OSB için yer konusunu tartışmanın gereksiz olduğunu ifade eden Diler Mermerin sahibi Niyazi Diler de “OSB’nin işçilik ve pazarlama katkıları çok yüksek. 97 senesinde Afyon OSB’de 1997’de düğmeye bastığımızda etrafımızda hiç kimse yoktu. TEDAŞ trafosunu tamamen bize tahsis ettiler. İki sen sonra yanımızda parseli sonra da arkamızdaki parseli aldık ve sonra bir çivi dahi çakamadım. Şu anda 220 parselin tamamı dolu ve yüzde 80 itibariyle ile çalışıyor. Karma OSB’ye de takılmamak lazım. Tuzla OSB de ihtisas olarak başladı. Şu anda yüzde 40 civarında başka sektörler çalışıyor. Burası da ihtisas OSB olarak başlayabilir. İsmini bile teklif ediyorum: FESMMOB Fethiye Seydikemer Maden Mermer Organize Sanayi Bölgesi. Milas engeli kalktıktan sonra da karmaya dönebilir. Bu uzun bir süreç. Biz Afyon’da 10 senede nereye geldik. Özel Organize Sanayi Bölgeleri bir takım lisanslara sahip olabilir. HES falan olursa yaşadık. Afyon OSB’de elektrik 180 kuruş. Bir an evvel başlamasında, Fethiye’nin önünü almasında acele edilmeli. Buraya Muğla’dan, Antalya’dan yatırımcı gelir.” dedi.

OSB mevcut sorunları çözer

EKOL Mermer adına görüş belirten Kıymet Günay,  “Şu an toplantının amacından ziyade mermerde yoğunlaşıp artı ve eksilerini konuşmalıyız. Organize sanayinin avantajlarını konuşmalıyız. Yayla çok soğuk, çalışma tempomuzu düşürüyor. Organize Sanayi Bölgesi ile birlikte doğalgaz geldiğinde, büyük kapalı alanlar yapılıp sorunlarımız çözülebilir. OSB ile birlikte çevrede konutların olması, banka şubelerinin gelmesi ile sorunlarımızı çözmüş olacağız. Mermer OSB ile birlikte hepimiz bir arada olursak insanlar çalışmak istedikleri zaman oraya gelmeleri gerektiğini bilecekler. Alternatifi olmayacak. Yetişen genç nüfus aşağıya kaçmanın derdinde. İşten ayrılıyor. Turizmde çalışıyor sonra tekrar dönüyor. OSB bu sorunu çözecektir.” şeklinde konuştu. Toplantıda mermercilerin talebininm toplşanmasının ardından mermer ihtisas OSB’nin kurulması için araştırma başlatıldı.

Yer belirleme çalışması 10 yıl sürdü

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Fethiye-Seydikemer bölgesinde organize sanayi bölgesi kurulması için 2008 yılında başladığı çalışmalara 2016 yılında hız verdi. Doğru OSB yatırımının yapılarak kurulacak OSB’nin etkin ve faal olmasını hedefleyen FTSO yönetimi, Güney Ege Kalkınma Ajansı 2016 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında “Fethiye-Seydikemer Organize Sanayi Bölgesi Fizibilite Etüt Projesi”ni hazırlayarak destek aldı. Projede; Seydikemer Belediyesi, Seydikemer Kaymakamlığı, Seydikemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası da proje iştirakçisi olarak yer aldı. OSB’ye ilişkin mevzuatlarda yapılan incelemeler sonrası bir ilde kurulan karma organize sanayi bölgesinin yüzde 70 kapasite ile faaliyete çekmeden ikinci karma organize sanayi bölgesi kurulamaması engeline takılan karma organize sanayi fikrinin ardından, çalışmalarda ihtisas organize sanayi bölgesi fikrine yoğunlaşıldı. 2 Şubat 2017 tarihinde FTSO tarafından Seydikemer Belediyesi ev sahipliğinde yapılan toplantıda, ihtisas OSB’nin hangi sektöre yönelik kurulabileceği tartışıldı ve iştirakçi talepleri alındı.

 

About egegazetesi

Check Also

Karaca’dan ADD Kermesine Ziyaret

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) tarafından eğitim-öğretime katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen …