Perşembe , Nisan 25 2024

MAVİ EĞİTİMDE İLK KEZ DENİZ GÖRDÜLER

Muğla’nın Dalaman İlçesi Çöğmen, Şerefler ve Gürleyik İlkokulu öğrencilerine “mavi eğitim” gerçekleştirildi. D-Marin ve TURMEPA Deniz Temiz Derneği iş birliği ile tam bir yıl süren eğitimlere katılan öğrencilere sertifikaları da alkışlar arasında sunuldu. Şimdi bu öğrenciler hazırlayacakları projeler ile “eğitimde iyi örnekler” konulu İstanbul Sabancı Üniversitesinin programına katılacaklar. Bazı öğrenciler bu program ile ilk kez Göcek’de deniz gördüklerini ifade ettiler.

Muğla’nın Dalaman  ilçe merkezine oldukça uzak  Çöğmen, Şerefler ve Gürleyik İlkokulu öğrencilerine D-Marin ve TURMEPA iş birliği ile “Mavi eğitim” gerçekleştirildi. Bu mahallelerin ilkokullarındaki 2. ve 3. sınıf 80 öğrencisine bir yıl boyunca  teorik ve uygulamalı eğitimler verildi. Denizlerin temiz tutulmasından geri dönüşüme kadar pek çok konuda çevre eğitimi verilen öğrencilere Göcek D- Marin gezdirilip, buradaki çevre ile ilgili uygulamalar anlatıldı. D-Marin’in iskelesinden optimist tanıtımına kadar bilgilendirilen öğrencilerin soruları da ilgililer tarafından cevaplandırıldı. Öğrencilerin Kasım ayında yenilenebilir, deniz temizliği, iklim çeşitliliği ve karasal kirleticiler konularında çevreci projeler hazırlayacakları ve bu projelerin Aralık ayında jüri tarafından değerlendirileceği, ardından da en iyi projelerin İstanbul Sabancı Üniversitesinde yapılacak “Eğitimde iyi örnekler” toplantısında sunum olarak verileceği ifade edildi. Aynı öğrencilerin bu toplantıya götürülecekleri ifade edilirken, aynı projenin Didim ve Turgutreis’te de sürdürüldüğü kaydedildi. Göcek D-Marin Genel Müdürü Onur Ugan, çocuklara çevre bilinci verebilmek için projeye geçen yıl başladıklarını ve Didim ile Turgutreis’de de aynı projeyi uyguladıklarını söyledi.

Ugan, Çocukların projede uygulayacağını ve projelerin Marmara Üniversitesinde değerlendirileceğini ifade ederek, “Kara kirliliğinden deniz kirliliğine, geri dönüşümden ayrıştırmalara kadar pek çok konuda bilgilendirdik” iadelerini kullandı.

TURMEPA Çevre Mühendisi Songül Turan ,” D- Marin ile yapılan iş birliği sonucu doğayı, denizleri, iklim değişikliklerinin anlatıldığı projede sona yaklaştık. Dalaman’ın merkeze en uzak üç okulu ile teorik ve uygulamalı eğitimler gerçekleştirdik. Öğrencileri denize indirdik ve onları deniz ile tanıştırdık. Aralık ayında da projelerini değerlendireceğiz. Her şey temiz çevre için yapılıyor” dedi.

Öğrencilerden Yasemin Kılınç, bu proje ile ilk kez Göcek’de denizi gördüğünü belirtirken, “Çevremizi ve denizlerimizi temiz tutmalıyız” ifadelerini kullandı.

Merve Yaman ise, “Denizlerin temiz olması için karasal kirlilik yaratmamalıyız” diye konuştu.

 

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …