Cumartesi , Nisan 20 2024

Kuş Gözlemcilerinin yeni gözdesi Girdev gölü

 

Seydikemer’in Girdev Gölü, Dünya’nın önemli kuş alanları listesinde ilk sıralarda yer alıyor. Yüksekliği nedeniyle tercih edilen Girdev Yaylası kuşların uğrak noktası ve yaşam alanı olurken, kuş gözlemi yapmak isteyenler de akın akın bölgeye giderek kuşları fotoğraflamaya çalışıyor.

Göl havzasında tespit edilebilen 128 çeşit kuş türü tespit edilirken, 1800 metre yükseklikte yer alan Girdev Yaylası her yıl birçok yabancı kuş gözlemcisini misafir ediyor.

Girdev, son yıllarda önemli bir astronomik gözlem merkezi haline gelirken, Yaylanın rakımı yüksek olduğundan, gökyüzü gözlemcileri bulutsuz yaz gecelerinde asteroid ve meteor geçişlerini, samanyolu ve yeni doğan yıldızlarını daha yakından izleme fırsatı buluyor.

Bitki çeşitliliği bakımından son derece zengin olan yaylada göçebe yaşam devam etmektedir. Girdev’in dağlarında, ovalarında otlayan keçilerin, koyunların sütünden yapılan Girdev peyniri ve tereyağı meşhur.

Likya döneminde Xanthos Vadisi’ndeki yerleşimcilerin yaz aylarında Girdev’e göç ettikleri rivayet edilmekte. Bu rivayeti gölün kuzey ve batısında antik taş bloklar doğrular nitelikte. Blokların bazılarının kapakları aslanlı lahitlerle süslenmiş. Bölgenin birkaç noktasında yıkık ev ve sur kalıntıları var.

Girdev Yaylası göl seviyesinden yaklaşık 400 metreye varan yüksek tepeleriyle yamaç paraşütü, trekking, hiking, kampçılık, sportif balıkçılık gibi keyifli doğa sporları için elverişli.

About egegazetesi

Check Also

Karaca’dan ADD Kermesine Ziyaret

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) tarafından eğitim-öğretime katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen …