Perşembe , Nisan 25 2024

Kore Gazileri Onuruna Yemek Düzenledi

Türkiye Muharip Gaziler Derneği ile Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Savunma Ataşeliği Kore Gazileri onuruna yemek düzenledi. Fethiye’de yaşayan Kore Gazileri, Güney Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Savunma Ataşesi Albay Jaesic Park tarafından ziyaret edildi.

Güney Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Savunma Ataşesi Albay Jaesic Park, 68 yıl önce Kore’nin bağımsızlık mücadelesine destek olmak için mücadele eden Kore Gazilerini Fethiye’de ziyaret etti. Albay Park, 20’li yaşların ortasında Kore’de savaşan gazilere, gençlik yıllarını sembolize eden heykelcikler hediye etti. Etkinliğin sonunda ise, Fethiyeli 4 Kore gazisinin torunlarına eğitim yardımı yapıldı. Düzenlenen programda 1974 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerince yapılan Kıbrıs Barış Harekatı katılan Kıbrıs Gazileri de yer aldı.

Fethiye’de sahil bandındaki Denizatı Restoranında düzenlenen programa; Fethiye Kaymakam vekili ve Seydikemer Kaymakamı Haktan Gökçekuyu, Fethiye Belediye Başkan Vekili Mete Atay, İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Yapalıal, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Başkanı Şükrü Tandoğan, Fethiye Muharip Gaziler ve Şehit Aileleri Derneği Başkanı Süleyman Şahin, STK ve oda başkanları, gaziler ve yakınları katıldı. Saygı duruşu, Güney Kore Milli Marşı ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan etkinliğin açılış konuşmasını yapan Güney Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Savunma Ataşesi Albay Jaesic Park, Kore Gazilerine yönelik ‘Siz orada sadece savaşmadınız, aynı zamanda insani yardımda bulundunuz” dedi.

Fethiye’ye daha önce turist olarak geldiğini ifade eden Güney Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Savunma Ataşesi Albay Jaesic Park, “Burada Kore Gazileri, onların çocukları ve torunlarıyla birlikte olduğum için çok mutluyum. Fethiye’ye 2003 yılında geldim ama hatırlamıyorum. Çok değişmiş” dedi.

Albay Park, “68 yıl önce hiç duymadığınız,  uzakta olan, coğrafi olarak hiç bilmediğiniz Kore’ye gittiniz. Siz orada sadece savaşmadınız, aynı zamanda insani yardımda bulundunuz.  Anne ve babasını kaybeden çocuklarla beraber yaşadınız, ekmek verdiniz. Kore’de Ankara Okulunu açtınız. Ben veya biz, Kore Devleti olarak sizi unutmuyoruz. Sonsuza kadar unutmayacağız. Sizin sayenizde Güney Kore, gelişmiş bir ülke oldu. 68 yıl önce 8 bin kilometre ötedeki bir ülkeye giderek kanınızdan, canınızdan oldunuz. Tekrar teşekkür ediyorum. Bunun gibi faaliyetler devam edecek. Bizim devlet sizleri unutmuyor” diye konuştu.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Başkanı Emekli Albay Şükrü Tandoğan da, “Burada Kore Gazilerini görünce dernek olarak geç kaldığımızın farkına vardım. Ben ilk defa Fethiye’ye geliyorum. Bizim derneğimizin amacı Kore Savaşına katılan Gazileri, onların dul ve eşlerini derneğimizin çatısı altında muhafaza etmektir. İnşallah bundan sonra buraya daha fazla önem vereceğiz. 68 yıl önce Kore Gazilerimiz, Güney Kore’de kahramanca savaştılar.  Türk Askeri orada sadece savaşmadı, Kore halkına çeşitli konularda yardımcı oldu” dedi.

Fethiye Kaymakam vekili ve Seydikemer Kaymakamı Haktan Gökçekuyu, “Güney Kore Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti arasında geçmişe dayalı kadim bir dostluk vardır. Bunun en önemli temelleri Kore Savaşı yıllarında atıldı. O zaman Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün misyonu gereği ‘Yurtta Sulh, Cihanda sulh’ Türkiye’den askerlerimiz Kore’ye gitmiş hem Kore’nin barışına katkı sağlamış, hem de savaş neticesinde orada meydana gelen olumsuz durumun düzeltilmesi için oradaki alt yapı ve eğitim hizmetlerinde en büyük katkıyı sağlamıştır. Bu anlamda oraya giden siz Kore Gazilerimizin büyük emeği vardır. Kıymetiniz bizim için çok anlamlı ve derindir. Umarım iki devlet arasında bu olumlu ilişki devam edecektir” şeklinde konuştu.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …