Cuma , Nisan 19 2024

KÖPEK ZEHİRLENMELERİ VATANDAŞLARI ÇILDIRTTI

Fethiye’de kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından yaklaşık 30 kedi ve 3 köpeğin zehirlenmesi, çevrede yaşayan yerli ve yabancı vatandaşların tepkisine neden oldu.

Fethiye’nin Foça Mahallesi, Barış Manço Bulvarı, Civcivli Ahmet Ağa Meydanı ve Çalış plajında kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından, balıketi üzerine atılmış tarımsal ilaçlar belirtilen bölgelerde yaşayan hayvanların zehirlenmesine neden oldu.

Son bir haftadır çok sayıda kedi ve köpek aynı nedenden dolayı yaşamını yitirince Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği Genel Başkanı Mete Ay, açıklama yaptı. Durumdan rahatsız olan yerli ve yabancı vatandaşların kendisine ulaştığını ve bu durumun son bulması için gerekli araştırmaların yapıldığını belirten Ay şunları söyledi:

“Maalesef Fethiye’de hiç karşılaşmadığımız bir olayla karşı karşıyayız. Bazı kişiler Foça Mahallesi’nde 905, 1020, 1042, 1300, 1401, 1407‘lü sokaklara, Barış Manço Bulvarı’na, Civcicli Ahmet Ağa Meydanına ve son olarak Çalış Plajına balıketi üzerine atılmış çok zehirli tarımsal ilaçları hayvanların bulabileceği yerlere koyuyorlar. Son bir haftadır yaklaşık 30 kedi, 3 köpek zehirlendi. Kullanılan ilaç ‘lanet 90’ diye bir tarım ilacı. Çok ama çok zehirli. Bu kişilerin sokaklara attıkları ilaçlara insanlar dokunursa öldürebilme riski çok fazla. Bu kendine güveni olmayan, vicdansız, bilgiden yoksun insanların canlılara zarar vermeye çalışması bizim gibi turistlik, modern, güzel bir ilçeye yakışmıyor. Bu konu hakkında bir bilgisi, gördüğü olan Çalış-Der’i arasın ve canlıları zehirleyen bu kişileri cezalandıralım. Hz. Muhammed ‘canlı hayvana eziyet edene lanet olsun’ diyor. Sizlerden hayvanlarımızı korumanızı istemekten başka hiçbir isteğim yok.”

Fethiye Belediyesi Hayvan Barınağı Müdürü Veteriner Emre Kangal; “Zehirlenme sonucu birçok sahipli ve sahipsiz hayvan öldü. Bu bölge için bu çok acı bir durum. Fethiye Belediyesi, hayvan bakım merkezinde hayvanların ameliyatı, aşılaması sonrasında 5199 sayılı hayvanları koruma kanunu gereğince tekrar sokaklara bırakılıyor. Bu bir yasal zorunluluktur. Sokaklarda kulağında küpesi olan köpekler ile kulak ucu kesilmiş kediler o bölgede yaşayan vatandaşların, Fethiye Belediyesinin hayvanlarıdır. Yani devlet güvencesi altında olan hayvanlardır. Bu hayvanların yaşam haklarına müdahale, her hangi kötü bir davranış, hak ihlali durumunda Fethiye Belediyesi olarak bunları yapan kişiler hakkında çalışma başlatacaktır. Kişiler yakalandıklarında hayvan hakları ihlali düzenlenip kanunda belirtildiği şekilde 2 bin 500- 3 bin lira arası para cezası var. Bu canlılara yaşam hakkı sunmak zorunludur. ” dedi.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …