Perşembe , Nisan 18 2024

KADINLAR HEM ÜRETİP, HEM SATIYOR

Fethiye ve çevresinde kış mevsiminde yaşanan don olayları Fethiye çileğinin üretiminin düşmesine neden oldu. Üretim düşük olunca fiyat ise geçen yıla oranla az daha olsa yükseldiği ifade edildi.

Fethiye ve çevresinde kış sert geçince çilek üreticileri etkilendi. Çilek üretiminde rekolte düşük olunca fiyatta geçen yıla oranla az da olsa yükseldi. Ekiminden hasatına kadar daha çok kadınların emek verdiği ve yetiştirdiği organik çilek bu yıl kilosu 8 TL’den satılıyor. Ağustos ve Eylül aylarında dikimi yapılan Aralık ayından itibaren meyve vermeye başlayan çilek soğuk havaya karşı hassas olduğundan dolayı, özel bakım istiyor. Geçtiğimiz kış mevsiminde yaşanan sürekli don olayları çilek üreticisini de etkiledi. Bu yüzden verim düşük kalınca Fethiye’li üretici talebi karşılamakta zorlandı. Fethiye’deki marketlere ve pazarlara çilek veren üreticiler bölgenin ihtiyacını karşılamak için yoğun bir çalışma içerisinde bulunuyor.Kilosu  8, paketi 5 TL’den satılan çileğin zor ve meşaketli olduğunu söyleyen Sümeyye Narcı, “Bu yıl kış sert geçti. Eylül ayında diktiğimiz, Aralık ayında ilk meyvelerini aldığımız çilekte don olayları yüzünden verim oldukça düşük. Bu yüzden kilosu geçen yıla oranla az da olsa yüksek. Biz kilosunu 8 TL’den satıyoruz. Sadece Fethiye’nin talebini karşılamaya çalışıyoruz” dedi.

Gülsüm Özmen ise, “Daha çok kadınlar olarak çileğe emek sarf ediyoruz. Tabi erkeklerinde yaptığı işler de var. Bu yıl kışın çok sert geçtiği için verimde azalma var. Bu yıl fiyat 6 ile 8 TL. arasında değişiyor” ifadelerini kullandı.

Gülsüm Lafçı ise, “Çileğe kadınlar olarak büyük emek veriyoruz. Bu yıl verim düşük olmasına rağmen fiyatlar fazla yüksek değil. Pek çok vatandaş buraya tarlaya gelip, ihtiyacını karşılayabiliyor” dedi.

 

About egegazetesi

Check Also

BAŞKAN AKDENİZLİ’Yİ DUYGULANDIRAN HEDİYE

Seydikemer Belediye Başkanı B. Önder Akdenizli’ye hayırlı olsun ziyaretinde bulunan Seydikemer İlçe Nüfus Müdürü Yılmaz …