Cumartesi , Nisan 20 2024

Kabotaj Bayramı Törenle Kutlandı

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj bayramı kutlama etkinlikleri törenle başladı. Beşkaza Meydanı Atatürk Anıtı önünde düzenlenen çelenk töreni ile başlayan Kabotaj Bayramı etkinlikleri, deniz şehitleri için denize çelenk bırakma töreni ile devam etti. Liman Başkanı Cihan Duman konuşmasında, “Kabotaj, bir ülkenin iskele ve limanları arasında kendi vatandaşlarının gemilerini işletmesi işidir. Ülkemizde deniz ticaretini teşvik amacıyla her yıl 1 Temmuz’da Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlanmaktadır. Kabotaj uygulaması, milli filoyu ve milli denizcilik sektörünü korumaya yönelik bir politikadır” dedi. 93. yıldönümünü kutladığımız 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj bayramı törenine; Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Fethiye Garnizon Komutanı Yüzbaşı Sedat Karabay, Fethiye Sahil Güvenlik Bot Komutanı Yüzbaşı Raşit Gödelek, Fethiye İlçe Emniyet Müdürü Cemil Emre Suel, İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Kaya, Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Harun Reşit Yiğit, AK Parti İçe Başkan Vekili Turhan Kovancı, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Ali Özgür Kullukçu, Fethiye Liman Başkanı Cihan Duman ve liman başkanlığı yetkilileri, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Arıkan, 12 Adalar Deniz Motorlu Taşıtlar Kooperatifi yönetimi, SS. Beşkaza Yat çekek Kooperatifi yönetimi, Çalış Bot Kooperatifi yönetimi, Fethiye, Göcek, Çalış Ölüdeniz Deniz Taşıyıcıları Kooperatifi Birliği yönetimi ile Fethiye’deki denizcilik sektörü temsilcileri katıldılar. Çelenk sunumu ile başlayan törende saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasının ardından günün anlam ve önemi hakkında; Fethiye Liman Başkanı Cihan Duman bir konuşma yaptı.

“AKDENİZ’İ TÜRK GÖLÜ HALİNE GETİRMELERİNE RAĞMEN BU DENİZLERDEKİ TİCARET HAKKINI ELİNDE TUTAMAMIŞLARDIR”

Liman Başkanı Cihan Duman konuşmasında, “Kabotaj, bir ülkenin iskele ve limanları arasında kendi vatandaşlarının gemilerini işletmesi işidir. Ülkemizde deniz ticaretini teşvik amacıyla her yıl 1 Temmuz’da Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlanmaktadır. Kabotaj uygulaması, milli filoyu ve milli denizcilik sektörünü korumaya yönelik bir politikadır. Denizcilikte kabotaj hakkı; devletlerin, milli ekonomilerine önemli katkı sağlayacağı inancıyla, yabancı bandıralı gemilere kabotaj yasağı koyarak, ülkelerin kıyıları  boyunca ve limanları arasındaki deniz ticaretini kendi vatandaşlarının ve milli bayrağını taşıyan gemilerinin tekelinde bulundurma hakkı  olarak tarif edilebilir. Barbaros Hayrettin Paşa, Piri Reis, Turgut Reis, Uluç Ali Reis gibi daha nice denizciler ile Osmanlı İmparatorluğu, Akdeniz ve Karadeniz’i Türk gölü haline getirmesine rağmen bu denizlerdeki ticaret hakkını elinde tutamamıştır. 18. Yy. başlarında yabancı ülkeler kapitülasyonların verdiği haklara dayanarak Türk Deniz Ticaret hayatını ele geçirmişlerdir. Yabancılara verilen bu haklar 1923 yılında yapılan Lozan Antlaşmasıyla yürürlükten kaldırılmıştır.  1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj Kanununu Kurtuluş Savaşımızın denizlerdeki zaferi olarak da değerlendirebiliriz. Böylece yabancıların Türk deniz ticaretindeki hakimiyeti ortadan kalkmıştır. Yabancıların denizlerimizden elde ettiği sayısız çıkarlara ve hükümranlığına son verilmiş, sahillerimizdeki seyrüsefer hakkı asıl sahibine yani Türk bayraklı gemilere geçerek deniz ulaştırmacılığımız millileştirilmiştir. Yurdumuz öyle bir coğrafi yapıya sahip ki, stratejik, politik ve ekonomik durumu itibariyle denizlerine hakim olma ve denizlerinin verdiği imkanları ve nimetlerini çok iyi kullanan bir devlet olma mecburiyeti vardır. Dünyanın en güzel denizlerine ve en uzun kıyılarına sahip ülkemizde bütün enerjimizi, gücümüzü, yolcu gemilerini, deniz ticaret filolarını, yelkenciliğini, deniz turizmini ve balıkçılığını da ön planda tutan bir anlayışa sahip olarak denizciliğimizi geliştirebiliriz. Limanlarımızın ve marinalarımızın geliştirilmesi, gemilerimizin ve yatlarımızın yaşlarının küçültülmesi, limanlar ile demir yolu bağlantılarının kurulması şarttır. Kabotaj Kanunu, ülkemiz sahillerinde bir noktadan diğerine yük ve yolcu taşımacılığı  ve liman sahaları içerisinde kalan bölgelerde kılavuzluk ve römorkaj gibi hizmetlerin Türk Bayraklı gemilerde yapılmasının yanı sıra, liman hizmetleri ve diğer deniz ticareti ile meşgul olma hakkını sadece Türk  vatandaşlarına tanımaktadır. Bu kanun sayesinde, deniz ticaret sektörümüzde ve deniz turizmimizde gözle görülür bir gelişme kaydedilmiştir” dedi.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …