Cumartesi , Nisan 20 2024

İhalesiz Olarak Nasıl Veriliyor?

Burası Türkiye yapılan haberdeki muhatapları ve gereği yapılmadan haberi yapanın ifadesi alınır ve göz dağ veriliyor, durmadı dava açılıyor, o da olmazsa devlet gücü ile yıldırma politikasına hazırım.

İhalesiz Olarak Nasıl Veriliyor?

Türkiye Çevre Koruma Vakfı ve Muğla’ya Hizmet Vakfından oluşan (MUÇEV ) Fethiye bölgesinde bulunan Belceğiz Plajı, yetkili kiralayıcısı konumunda bulunuyor. Ama bu yetkilerin  sınırı nedir, kim denetler, devletten daha mı,  yetkili büyük rant kapısı olan plajları ihale yöntemiyle şeffaf bir şekilde ihale etmesi gerekmez mi? Sadece Fethiye bölgesindeki  yerler mi ihalesiz sessiz sedasız veriyor. Fethiye’nin önde gelen kurum ve kuruluşlarından Fethiye Belediyesi, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Ölüdeniz Güzelleştirme Kooperatifi plajın işletilmesine talipken nasıl oldu da ihalesiz alt kiracılara verilerek işletilmeye başlandı? Eğer MUÇEV işletiyorsa  resmi hesaplarına her gün para yatırılıyor olması gerekmez mi? Eğer ki MUÇEV ‘in her gün hesaplarına bir gelir olarak para yatmıyorsa burayı başkaları işletiyor anlamına gelmez mi?  Eski Ölüdeniz Resort önündeki büfenin adı maya işletmecisi benim diyor, kirasını ödüyoruz, bu yıl işleteceğiz sözleri döküldüğünü duyuyoruz. Ortadaki 6 metre kare olması gereken tuvaletin yanındaki büfeyi de Y. T isimli kişi tarafından işletildiğini Ölüdeniz’deki  tüm işletmeciler ve esnaflar biliyor. Her şey ortada bu tür olaylara kim dur diyecek… Kaçak almış başını gitmiş, ihalesiz yerler verilmiş, bu tür olaylarında başka, başka işletmecilerin olmasını engelleyecekler kim? Kamuoyu adına soruyoruz ama gereğinin yapılmasını bekliyoruz. 

FETHİYE’NİN KURUM VE KURULUŞLARI İLE SİVİL TOPLUMA NEDEN VERİLMEDİ?

Dünyaca ünlü Ölüdeniz Lagünü ve Belceğiz Plajları MUÇEV eliyle kiraya veriliyor. Ama ihalesiz masa başında oysa MUÇEV’in protokolüne bakıldığında alt kiracılar tarafından işletilemez olduğu halde. Ama ne hikmetse Türkiye Cumhuriyeti Kanun ve yasaları neden kişilere göre değiştiriliyor. Bu yerlerden gelir elde edilmesi isteniliyorsa neden açık ihale yöntemi kullanılmıyor? Sadece müracaat edene mi protokol yapılıyor. Kamu düzeni ön görülüyorsa neden aynı miktarlara Fethiye’nin önde gelen kurum ve kuruluşlarından Fethiye Belediyesi, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, Ölüdeniz Güzelleştirme Kooperatifine  plajın işletilmesine talipken nasıl oldu da ihalesiz alt kiracılara verilerek işletilmeye başlandı?  Bu kurum ve sivil toplum örgütleri buraları işletemez miydi?  Oysa Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının burayı işletmesi için bir de  güç birliği şirketi var. Bu şirketin ortağı da , Ölüdeniz Güzelleştirme Kooperatifidir. 2019 yılı dönemi için burayı işletenlere nasıl ihalesiz verildi. İhale yapıldıysa hangi yerel veya ulusal gazete de ilan edildi. İlan tarihi nedir? Bu plaj kaç liraya ihalesiz verildi? Belceğiz Plajındaki 6 metre kare olması gereken kaçak cafe ve platformu yapanın sahibi alt kiralamanın yasak olduğu yerde  Otelci olarak bilen Y.T olduğunu öğrendik. Muçev ve kaymakamlık eliyle protokole aykırı yapılan büfe platformlar aykırılık teşkil ediyor  diye 2018 yılının tam da sezon ortasında  tek taraflı olarak tahliye edilen plaj, nasıl olurda 2019 yılı sezonu için  ihalesiz nasıl verildi? Birde bu kadar sorunların yaşandığı belceğiz plajı nasıl ihalesiz alt kiracı modeli ile verildi. İhaleyi alan şirkette sağındaki ve solundaki iki büfeyi de başkalarına belli bir bedel karşılında sezonda işletmesi için verdiğini öğrendik.  Eski Ölüdeniz Resort önündeki büfenin adı maya işletmecisi benim diyor, kirasını ödüyoruz, bu yıl işleteceğiz sözleri dökülüyor. Dolmuş durağının oradaki büfe sahibi de sosyal medya hesabından paylaşmıştı kendine olduğunu şimdi ise hepsini silmiş. En sondaki işletmecide daha önce kullandığı  instagram hesabını kapatmış bulunuyor. Yani haberimiz birilerinin kulağına su kaçırdığını göstermiş oldu.

MUÇEV İŞLETMEDİĞİNİ ÖĞRENDİK….

29.042019 pazartesi günü öğle mesaisinin başlamasıyla aradığım Muğla Muçev 0252 212 00 02 sabit telefonundan arayarak ilgili ve yetkili kişiyi isteyerek Muhasebeden sorumlu kişi olduğunu söyleyen Murat beyle saat 13.32 sularında görüştük. Muçev’in özel bir şirket olduğunu bilgi vermek istemediklerini söyledi Murat bey, “Bende kamuoyun aydınlanması için vereceğiniz cevap evet ve hayır şeklinde olacak. Burasını işleten  eğer ki  MUÇEV işletiyorsa  resmi hesaplarına her gün para yatırılıyor olması gerekmez mi? Eğer ki MUÇEV ‘in her gün hesaplarına bir gelir olarak para yatmıyorsa burayı başkaları işletiyor anlamına gelmez mi? Muçev işletmiyor sadece bunu söyleyebilirim” dedi. Türkiye Cumhuriyeti kanun ve yasalarının işletilmesini kamuoyu adına araştırıyoruz. Yetkililerinden haber almak ve kamuoyuna doğru bir şekilde aktarmak istiyoruz. Kazanan ülkemiz olsun. Kazanan yasalar ve konunlar nezdinde Türkiye Cumhuriyeti olsun. Eğer ki kanuna ve yasaya aykırı kim haksız kazanç elde ediyorsa tüy bitmemiş yetimlerin hakkını yiyor ve yediyor demektir. Bu konuda devamlı olarak takipçi olacağız.

GAZETECİ OLARAK İFADEM ALINDI

Fethiye Cumhuriyet Başsavcısı tarafından çağrıldım ve ifademe başvuruldu. Buradaki espriyi hiçbir zaman anlamış değilim. Çünkü gazeteci haberini  yapar. Olayın vuku bulduğu yeri veya kişilerin ifadesi alınmadan gazetecinin çağrılması bana göre olayın üzerine gitme demekten başkaca bir şey olmadığını düşünüyorum. Ben Fethiyeliyim 2003 yılından beridir Fethiye’de Ege Gazetesinin sahibiyim. Yaptığım haberlerden dolayı defalarca yargısız infazlar edilmek istendim. Geçmiş dönemlerde soruşturma üzerine soruşturmalar açıldı. Günlerce eşim ve benim ifadem alınmak üzere çağrıldık ama ifademiz bile alınmadan geldik gittik. Sadece zor durumda bırakılmak işimizden ve bazı kişilerin nezdinde cezalandırılmalarımız için mahkemeler açıldı. Allaha şükürler olsun ki doğru bildiğimizde kamuoyunu aydınlatmaktan yine geri kalmadık kalmayacağız. Şimdi gelelim asıl konuya gazeteci  yazmakla mükelleftir. Olayları doğrulama ve ispat etme merci değildir. Yazdığı olayların doğru olup olmadığını ilgili güvenlik görevlileri ve ilgili kurum kuruluşlar vasıtasıyla yapılması gerektiğine inanıyorum. Ege gazetesi olarak  doğru bildiğimizi dün yaptığımız gibi bu günden sonrada yapmaya devam edeceğimizi buradan tekrar bildiriyoruz. Ege Gazetesi bölge menfaatleri üzerine, kamuoyunun doğru bilgilenmesi  adına   kamu görevi yerine getirmeye devam edecektir. Bunun karşılığındaki bedel ve bedelleri ödemeye hazır bir şekilde.

   MUÇEV’İN PATRONLUĞU SONA MI ERDİ?

Bu köşe yazısı 31 Mart 2018 değerli köşe yazarı Özcan Özgür tarafından Hamle Gazetesinde paylaşıldı. Muğla Çevre Platformu’nun (MUÇEP) Milas’ta gerçekleşen 12. Olağan Meclis Toplantısı’ndan ortaya çıkan Sonuç Bildirgesi Muğla gündemine bomba gibi düştü.

Bildirgede, Muğla Valiliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ortak kuruluşu olan ve Muğla kıyılarında, koylarında bulduğu yeri kiraya veren MUÇEV (Muğla Turizm Ticaret Limited Şirketi) adında “vakıf” olarak bilinen şirketin, “kamu yararına dernek ve vakıflar” gibi hareket edemeyeceğinin anlaşıldığına dikkat çekildi.

MUÇEP’in sonuç bildirgesinde, “Danıştay’ın bu kararlarından sonra, MUÇEV’le imzalanmış ve imzalanacak tüm protokollerin hukuki dayanağı kalmamıştır.” denildi. Hal böyle olunca, havaların mevsim normalleri dışında seyretmesi sonucu turizm sezonunun erken başladığı Muğla’da gözler Muğla Valiliği’ne çevrildi.

MUÇEV tarafından kiraya verilmiş olan, kıyı, koy ve günübirlik alanlar geçen sezon işletenler tarafından işletilmeye devam edecek mi?

Herkes bu sorunun yanıtını merak ediyor… Evet yıl 2019 tam üstünden 1 yıl geçmiş ama kimse Danıştay’ın bu kararlarını dikkate alan yok! Olduğunu görüyoruz. Hukuk ve adalet her kesime ihtiyaç bunu bu gün uygulamayanlar yarın kendileri üzerinde uygulanan uygunsuz olgular için adalet ve hukuk  aramaya gitmesinler. Çünkü bu uygulamaları yapanların gözünü farklı bir şekilde  hırz bürümüş görünüyor. . Bu amaçları ve sorumlulukları görmek istediğimiz için Ege Gazetesi olarak uyarmak ve doğru yönde hizmet edilmesi için aracılık görevimizi yerine getiriyoruz. Amacımız halka doğru ve tarafsız bir şekilde habercilik yaptığımızı belirmektir. Yanlışın kademesi ve yetki mertebesinin neresi olduğu bizim habercilik anlaşımız da konum olarak farklı olmadığının altını çizmek isteriz.  Hiçbir kurum ve kişiler ile bir husumetimiz yoktur. Haber alma ve vermek için aracılık görevimizi yerine getiriyoruz. Getirmeye de devam edeceğimiz bildiriyoruz.

Haber ve Fotoğraf  Mesut  BÖLÜK

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …