Cuma , Nisan 19 2024

Her İki Tarafta Sıkıntının Giderilmesini İstiyor

Fethiye’de 65 yaş üstü ve engellilere yönelik ücretsiz seyahat uygulaması başlamasının ardından, uygulama beğeni toplarken, yaşanan bazı olumsuzluklar şoför esnafıyla vatandaşları karşı karşıya getiriyor. Bu sıkıntının giderilmesi için hem şoför esnafı mağduriyetinin giderilmesini, hem de vatandaş hakkının yerine getirilmesini istiyor.

Muğla ve ilçelerinde 29585 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikle 65 yaş ve üzeri vatandaşlara ücretsiz seyahat hakkı tanıyan düzenleme 6 Ocak 2016 tarihinde başlamıştı. Buna göre şoför esnafına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın bütçesinden aylık araç başı 750,00 TL ücret ödeniyor.

Muğla ve ilçelerinde yapılacak olan ödemeden Özel Toplu Taşıma Aracı (ÖTTA) sistemine geçen işleticiler yararlanıyor. Ücretsiz taşınan yolcunun bedeli aylık olarak işleticilerin hesabına Muğla Büyükşehir Belediyesi üzerinden yatırılıyor. Ancak Fethiye’de bazı şoför esnafı 750 liralık ücreti alamamaktan şikayetçi. Şoför esnafı taşıdığı kadar yolcunun ücretini almak isterken,  ücretsiz biniş hakkına sahip olan vatandaşlar ile şoför esnafı karşı karşıya kalıyor. Ayrıca ücretsiz biniş hakkına sahip bazı yolcular iki durak arası dolmuşa binip iniyor ve tekrar geri döneceğinde aynı dolmuşa denk gelmesi de sıkıntı yaratıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Fethiye Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Şaban Taşar ve Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı Fethiye Ulaşım Koordinatörü Süleyman Özdemir’in görüşlerine başvurdu. Ücretsiz seyahat hakkı olan vatandaşların; başta 65 yaş üstü, engelliler ve refakate ihtiyaç duyanlar, polisler, zabıtalar, görev başındaki jandarma ekibi, 16-17 kalemlik ücretsiz seyahat hakkına sahip olan vatandaşlar olduğunu belirten Taşar, bunların elektronik ücret toplama sistemiyle kayıt altına alındığını söyledi.

Şoför esnafının Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından denetlendiğini ifade eden Taşar; “Ücretsiz seyahat hakkı taşıyanların aylık 750 lira araç başına devletin gelir desteği var. Ancak onunla ilgili belediyemizle çalışma yaptık. Ne kadarını karşılıyor ne kadarını karşılamıyor bakanlığı da bu konuda görüş sunduk. Serbest binişlerde Mart ayı 2017’de Muğla genelinde toplam 847 araçtan 1 trilyon 085 bin 129 liralık bedele tekabül eden serbest binişlerimiz var. Devletten gelen gelir desteği 635 bin 250 lira. Yaklaşık olarak yüzde 55 gibi bir rakamla taşıdığımızın yarısını karşılayabiliyoruz. Devletin verdiği 750 lira taşıdığımızın yarısına tekabül ediyor.

 

Bu her ne kadar belediye denetiminde olsa bile araçlar vatandaşın öz malı. Yani şoför esnafının öz malı. Dolayısıyla belli rahatsızlıkları uyarıyor. Bunun daha doğru olanı ise biniş başına ücret, taşıdığınız kadar ücret ödenmesi. Bizde bunun için mücadele ediyoruz. Böyle bir şeyde mümkün. Çünkü elektronik toplama sistemi sayesinde kaç kişiyi ücretsiz taşıdığı raporlarla ortaya çıkıyor. Onun için ücretsiz seyahat hakkı olan vatandaşlarımızın ücretlerini tamamen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca karşılanmasının uygun olacağını düşünüyoruz. Şoför esnafındaki rahatsızlık taşıdığının yüzde 50’sini almasından kaynaklanıyor” diye konuştu.

 

Şoför esnafında ücretsiz binişlere karşı bir rahatsızlık olduğunu ancak vatandaşlara bu durumu yansıtmanın doğru olmadığını kaydeden Taşar, gelen şikayetleri de değerlendirdiklerini söyledi. kendilerine gelen şikayet olduğu zaman bütün dolmuşlarda olan kamera sistemindeki görüntüleri incelediklerine dikkat çeken Taşar, şoför esnafının haksız olduğu zamanlarda en az bin lira ceza aldıklarını ifade etti.

 

Vatandaşlardan en çok dolmuş esnafının duraklarda durmayıp yolcuyu almaması şeklinde olduğunu belirten Taşar, şunları söyledi:  “Almama sebepleri çok doluysa almıyor. Ama vatandaşta da acaba ben ücretsiz bindiğimiz için mi beni almadı gibi alınganlık oluşmaya başladı. Bu yerleşinceye kadar hem vatandaşlardan hem şoförlerden bu gibi şikayetleri duyacağız.”

 

Şoför esnafına bu tür konularda sıkıntı olmaması için eğitim verdiklerini aktaran Taşar; “Şu anda da Aydın Üniversitesiyle bir görüşmemiz var. Öfke kontrolü, halkla ilişkiler, iletişim konularında eğitim programı hazırlıyoruz. Bunu özel halk otobüsleriyle başlayıp servislere ve taksilere de uygulayacağız. Çünkü bu noktada iletişimle ilgili çok sorunları yaşandığını biliyoruz. Çünkü trafikte birçok olumsuz durumla karşı karşıya kalınabiliyor. Verdikleri refleks yolculara da yansıyor. Her gurup için üçer saat bir eğitim programı olacak” dedi.

 

Vatandaştan dolmuşçulara yönelik bir şikayet söz konusu olduğu zaman Kabahatler Kanununa göre ceza aldıklarını belirten Taşar, “Bu sadece Büyükşehir denetiminde olan bir şey değil. Biz olayı tespit ettiğimiz zaman ya da kooperatif başkanı tespit ettiği zaman bir rapor hazırlanıyor. O gün o saatteki görüntüsü takip merkezinde inceleniyor. Eğer uygun değilse Kabahatler Kanunundaki suçuna göre büyükşehrin emir ve yasakları yönetmeliğindeki cezaiyi karşılığı neyse -genellikle de bin liranın altında cezası yok- uygulanıyor.  Cezaiyi yaptırımları uygulamak büyükşehrin elinde ancak denetim konusu sadece büyükşehrin değil bizimde elimizde. Ayrıca büyükşehrin denetçileri de var. Dolmuşlara yolcu gibi binip, kontrol ediyorlar. Hedefimiz ne vatandaşı ne de şoför esnafını mağdur etmek. Vatandaşlarımızın güvenli seyahat edebilmeleri için ve şoför esnafımızın sıkıntılarını çözmeye çalışıyoruz.

 

Özdemir; “Büyükşehir Belediyesinde Binlerce Şikayet Var”

 

Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı Fethiye Ulaşım Koordinatörü Süleyman Özdemir ise; “Bu konuda vatandaşların hepsi şikayette bulunuyor. Emin olun almayan aldığı zaman dolmuşçunun neden bedava biniyorsunuz diye ima etmesi bile ceza yazıyoruz. Vatandaşlar 444 4801’e sık sık müracaat ediyorlar. Bizde hemen plakasının görüntüsünü alıyoruz. Kamera sistemiyle takip ettiğimiz için böyle bir durum varsa gerekli cezaları yazıyoruz. Bununla ilgili Muğla Büyükşehir Belediyesinde binlerce şikayet ve ceza var ama bizde dolmuşçulara sizi göreviniz bu diyoruz. Vatandaşlar bir, iki, üç biner o vatandaşın hakkıdır. Çünkü bu hakkı devlet vermiş. Bunun karşılığında da 750 lira paralarını alıyorlar. Devlet 2 ay geriden parayı yatırıyor ama herkes parasını alıyor” diye konuştu.

 

 

About egegazetesi

Check Also

BAŞKAN AKDENİZLİ’Yİ DUYGULANDIRAN HEDİYE

Seydikemer Belediye Başkanı B. Önder Akdenizli’ye hayırlı olsun ziyaretinde bulunan Seydikemer İlçe Nüfus Müdürü Yılmaz …