Cumartesi , Nisan 20 2024

GİRMELER MAĞARASI KAPSAMLI KAZI BEKLİYOR

Girmeler Mağarası önünde Höyük tarzı yerleşim bulunduğu, bunun 1985 yılında iş makineleri ile tahrip edildiği ileri sürülürken mağaranın çevresinde araç parkı yapılmaması için tedbirler alındığı kaydedildi. Uyarı levhalarına rağmen özellikle höyük bölümünün bulunduğu yerin yanı sıra mağara önündeki girişe engel olmak için konulan tellerin yıkıldığı, mağara içerisinde  mangal yakıldığı, çevreye içki şişeleri atıldığı gözlenirken, 6.8 metre yükseklikteki mağaranın atıl durumda bulunduğu ifade edildi. Yardımcı Doç Dr. Çilem Uygun, Prof. Dr. Taner Korkut Başkanlığında Türk ve Alman Bilim Adamlarıyla mağaraya yakın bölümde kazı çalışmaları yaptıklarını hatırlatarak, “Çok önemli bilimsel sonuçlar almıştık.İki önemli yayınımız çıkmıştı. Ama mağaranın başka amaçlar için kullanıldığını görüyoruz. Burası Arkeolojik açıdan çok önemli bir yerleşim yeri. Kazı çalışmaları sırasında seramik ve pişmiş toprak heykellerinin yanı sıra Likyalı diyebileceğimiz iskelet bulunmuştu. Buraya koruma amaçlı çektiğimiz teller yıkılmış. Fethiye Müzesi tedbir almaya çalışıyor. Önümüzdeki yıllar için kapsamlı bir kazı çalışması planlanmalıdır” dedi.Prehistorik çağlardan günümüze kadar uzanan bir süreçte buluntular içermesi bakımından Likya tarihine ışık tutan Girmeler Mağarası’nın kapsamlı bir kazı çalışması beklediği ifade edildi. Geçtiğimiz günlerde Jeep Safari araçlarının giriş yapmaması için yolu kapatılan mağarayı yerli ve yabancı turistlerin ziyaret edebildiği öğrenildi. Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık beraberinde Müze Müdürü Emel Özkan ile birlikte Girmeler Mağarası’nda incelemelerde bulundu. Tloss Antik Kenti ve Girmeler Mağarası’ndaki kazı çalışmalarına katılan Mustafa Kemal Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Çilem Uygun mağaranın tarihçesi ve yapılacak olan kazı çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık’da, mağaranın binlerce yıllık tarihe ışık tutacağını belirterek;  “Seydikemer İlçesi tarihi zenginlik bakımından çok önemli bir ilçe. Bu değerleri korumak ve gün ışığına çıkarmak için çaba göstereceğiz” dedi.

 

About egegazetesi

Check Also

Karaca’dan ADD Kermesine Ziyaret

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) tarafından eğitim-öğretime katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen …