Cumartesi , Nisan 20 2024

Gelenek Muharrem Ayında Devam Etti

Fethiye Belediyesi, Muharrem ayı münasebetiyle belediye binası önünde vatandaşlara aşure dağıtımı yaptı. Her yıl aşure gününde geleneksel olarak yapılan dağıtıma, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı da katılım sağladı. 

Belediye önünde yapılan dağıtıma katılım yoğun oldu. Belediye önünden geçen vatandaşlar, aşure dağıtımından dolayı Başkan Saatcı’ya teşekkür ettiler. Fethiye Belediyesi’nin bu tür günleri unutmadığını belirten vatandaşlar, duyarlılığından dolayı Belediye ekiplerini de tebrik ettiler.

Dağıtıma katılan Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, muharrem ayıyla ilgili değerlendirmede bulunarak, “Bugün Muharrem’in 10’u. Muharrem’in 10’u yeni bir geleneğimiz değil, çocukluğumuzdan beri kutluyoruz. Özellikle Osmanlı döneminde çok daha yoğun olarak kutlanıyor. Bu günde aşure yapılır ve ikram edilir, konu komşuyla paylaşılır. Muharrem ayı aynı zamanda Hicri yılın ilk ayıdır. Muharrem ayı, içerisinde Hz. Hüseyin’in ve evlatlarının Kerbela’da katledildiği, hepimizin yüreğini dağlayan, büyük bir felaketi de içinde barındıran bir aydır. Aşure ile ilgili de dini kitaplarımızda ve belgelerde çeşitli rivayetler vardır. Bir iddiaya göre aşure, Nuh Peygamberin, Nuh tufanından sonra yapmış olduğu ilk aştır. Hz. Nuh’un gemide ne bulduysa onları karıştırarak, insanlarımıza yiyecek olarak verdiği söylenir. Hz. İsa Peygamberimizin dünyaya geldiği gün ve ateşte yakılırken dünyadan gittiği gün olarak anlatılır. Hz. Eyüp’ün hastalıklardan kurtulduğu gün olarak söylenir. Hz. Yusuf’un kuyudan çıktığı gün olarak değerlendirilir. Velhasıl Muharrem ayı çok özel bir aydır. Muharrem ayının 10’u da aynı şekilde. Biz Fethiye Belediyesi olarak bildiğim kadarıyla 19 yıldır aşure geleneğini devam ettiriyoruz. Hem kendi personelimize, hem de belediyede işi olan, belediyenin önünden geçen vatandaşlara aşure ikram ederek bu geleneği sürdürüyoruz. Aşureyi yapan, bu organizasyonu yapan ve dağıtımda bize yardımcı olan bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.  Ülkemize de, Türk ve Müslüman âlemine de aşure tadında yıllar ve günler temenni ediyorum. Umudunu kaybetmiş yarınsız bir ülke durumuna geldik. İnşallah bu ağız tadı(aşure), bütün İslam coğrafyasını, Türk Coğrafyasını sarsın ve insanlarımızın ağzının tatlanmasına vesile olsun diyorum. Yiyenlere afiyet olsun” dedi.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …