Perşembe , Mart 28 2024

Gaziler Günlerini Törenle Kutladı

19 Eylül Gaziler Günü Fethiye’de de törenle kutlandı. Fethiye Beşkaza Meydanı Atatürk Anıtı önündeki gazilerimizin gurur gününde yapılan konuşmalarda Gaziler Gününün önemi vurgulandı. Kıbrıs Gazilerinden Asteğmen Rasih Aylal “Bu Vatan Kimin” şiirini okurken, adeta kendinden geçti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşunda bulunduktan sonra İstiklal Marşımız söylendi. Törende günün anlam ve önemini belirten konuşma Garnizon Komutanı Personel Binbaşı Sedat Karabay tarafından yapıldı.

19 Eylül Gaziler Günü Fethiye’de de gururla kutlandı. Beşkaza Meydanı Atatürk Anıtı önündeki törene Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner,Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Cumhuriyet Başsavcısı Kurtca Eker, Garnizon Komutanı Sedat Karabay, Fethiye Muharip Gaziler ve Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Süleyman Şahin, İlçe Emniyet Müdürü Cemil Emre Süel, İlçe Jandarma Komutanı Rüştü Şen, AK Parti Fethiye İlçe Başkanı Bekir Eser, daire amirleri, gaziler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Törende Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Fethiye Muharip Gaziler ve Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Süleyman Şahin tarafından Atatürk Anıtına çelenkler sunuldu.

GAZİ ONURLANMIŞ ASKERDİR

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşunda bulunduktan sonra İstiklal Marşımız söylendi. Törende günün anlam ve önemini belirten konuşma Garnizon Komutanı Personel Binbaşı Sedat Karabay tarafından yapıldı. Karabay, “İlkBüyük Millet Meclisimizce batılı devletlerin istila hareketine Sakarya Zaferi ile son veren, Kurtuluş Savaşımızın kahraman lideri Ulu Önder Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, 98 yıl önce bugün mareşallik rütbesi ve gazilik unvanı tevcih edilmiştir. İçinde hatıra ve tarih yüklü 19 Eylül Gaziler Günümüz milletimizin istiklali ve tarihi ile özdeşleşmiş olan kahraman gazilerimize kutlu olsun. Gazilik; Türk vatanseverliğinin, Türk kahramanlığının, Türk fedakarlığının yaşayan destanı, gazi ise; bu destanı yazan kahramanın adıdır. Şehit nurlanmış, gazi onurlanmış askerdir” dedi.

GÜCÜMÜZÜ ATATÜRK İLKELERİNDEN ALIYORUZ

Karabay, “Gerçekten bir toplumu millet, toprağı da vatan yapan, her zaman onur ve kıvanç duyduğumuz şehit ve gazilerimizdir. Elbette tarih, bağımsızlığı için ölmeyi göze alan uluslara verdiği değeri hiçbir şeye vermemiştir. Bu millet de vatan için ölmeye hazır evlatları var oldukça yaşayacaktır. Bir millet ki; tarihten daha yaşlıdır, bir millet ki: ruhundaki hayat kaynağını, geçmişin çok eski devirlerinden alıyor. Gençlerimiz, ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulmakta, tarihini bildikçe, her şeyi gören, geçmişinden ders alan ve geleceğin tedbirlerini hazırlayan bir nesil olmaktadır. Bizler, gücümüzü ve hızımızı, Atatürk’ten, ilke ve inkılaplarından, milli tarihimizden, ruhumuzdaki sönmez iman ateşinden ve gazilerimizin özgürlük meşalesinden alıyoruz. Atatürk ilkelerinin ışığında, inkılaplarına sadık, hakkın ve adaletin bekçisi, her olumlu gayretin, her meşru davranışın yanında olarak, eseriniz olan genç cumhuriyetimizle her zaman huzurunuzdayız.   Türklere Anadolu’nun kapısını açan Alpaslanlar, İstanbul’u alarak çağ değiştiren Fatih’ler, Çanakkale’de‘Ben size taarruz etmeyi değil, ölmeyi emrediyorum’ diyen Mustafa Kemal’in işaret ettiği istikamette tek dişi kalmış canavarı dize getirerek, ÇanakkaleGeçilmez efsanesini yaratanlar, İnönü’deAtatürk’ün ifade ettiği gibi ‘Yalnız düşmanı değil, Türk milletinin makus kaderini de yenenler, Sakarya’da vatanın her karış toprağı Türk kanıyla sulanmadıkça terk edilemez’ emrini yerine getirenler… Kore ve Kıbrıs’ta şahikalar yaratanlar, Bosna’da, Kosova’da, Afganistan’da, Kuzey Irak’ta, Suriye’de, Somali’de, Katar’da ve halen bölücü eşkıyaya karşı ülke sınırlarında bekçilik yapan, korku bilmez Mehmetçikler; şehitlerin can yoldaşı, Türklüğün simgesi, muharip gaziler, sizler Türk ulusunun kendisisiniz” şeklinde ifadeler kullandı.

GAZİLERİN ŞEREF GÜNÜ

Fethiye Muharip Gaziler ve Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Süleyman Şahin konuşmasında, “19 Eylül Gaziler Günü, Türk kahramanlığının cesaret ve fedakarlığının en büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsında taçlandığı bir gündür” dedi. Şahin, “19 Eylül Gaziler Günü; Kurtuluş Savaşı’nda, 1950’de Kore’de, 1974’te Kıbrıs’ta savaşan muharip gaziler ile Türkiye Cumhuriyeti’nin rejimi, üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis, güvenlik korucusu ve vatandaşlar ile tüm malul gazilerin kahramanlık ve şeref günüdür. Üzerinde yaşadığımız toprakların bir vatana dönüşmesi ve bekasının sağlanması, bayrağımızın özgürce dalgalanması, şehitlerimizin ve gazilerimizin kahramanlık ve fedakarlıkları sayesindedir. Bu kahramanlık ve fedakarlığın şifresi, ‘Ölürsem şehit, kalırsam gazi’ anlayışıdır” dedi.

GENÇLERE SESLENDİ

Gençlere de seslenen Fethiye Muharip Gaziler ve Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Süleyman Şahin, “Atatürk, Cumhuriyetimizi sizlere emanet etmiştir. Sizlerin de Ata’mıza ve Türk gençliğine yaraşır bir şekilde durmadan çalışarak, ilim ve irfanla bu yüce Devleti layık olduğu seviyeye getireceğinize ve gerektiğinde canınız pahasına koruyacağınıza inanıyoruz. Şehitlerin ve gazilerin emaneti olan bu güzel vatanı teslim ederken, Türk gençliğinden beklentimiz budur. Gazilere sahip çıkmak ve saygılı olmak milletimizin tarihine ve mazisine bağlılığının bir ifadesidir” diye konuştu.

DERNEĞE ZİYARET

Törenin ardından Kaymakam Muzaffer Şahiner ve protokol üyeleri Fethiye Muharip Gaziler ve Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne ziyarette bulundu. Kalabalık bir grubun katıldığı ziyaret sırasında Fethiye Merkez Yeni Camii İmam Hatibi Yusuf Demirci tarafından Kuran-ı Kerim okunup tüm şehitlerimiz için duada bulunuldu.

KAHVALTI YAPTILAR

Kaymakam Muzaffer Şahiner tarafından Şehit Özgür ÖzekinMesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli salonunda şehit aileleri ve gaziler için bir kahvaltı programı da düzenlendi. Burada şehit aileleri ve gazilerin sorunları dinlendi.

About egegazetesi

Check Also

Karaçulha Parkı ve Taziye Evi Açıldı

Fethiye’deki yeşil alanları çoğaltmaya, farklı mahallelere yeni parklar ve yeşil alanlar kazandırmaya devam eden Fethiye …