Cumartesi , Nisan 20 2024

Film Gibi Kurtarma Operasyonu

Fethiye’de dünyaca ünlü Babadağ’dan hava koşulları iyi olmadığı halde yamaç paraşütüyle single (tekli) uçuş yapan Rus pilot yedek açarak kayalık alana zorunlu iniş yaptı. Rus uyruklu yamaç paraşütü pilotu için başta Jandarma ve AKUT olmak üzere tüm ekipler seferber olarak güçlükle kurtardı.

Rusya’dan yamaç paraşütü yapmak için Fethiye-Ölüdeniz’e gelen Nikolai Alanzov (48), atlayış yapmak için yamaç paraşütü merkezi Babadağ’ın bin 800 metre pistine çıktı. Hazırlıkların ardından single uçuşa geçen Alanzov, rüzgar nedeniyle paraşütü kapanınca yedek açarak, bin 800 metre pisti ile bin 900 metre pisti arasında bulunan sarp kayalık alana iniş yaptı. Pistteki pilot ve görevliler, 112 Acil Çağrı Merkezinden yardım istedi. Bölgeye hemen Fethiye AKUT, Babadağ UMKE, AFAD ve Ölüdeniz jandarma karakol komutanlığı ekipleri sevk edildi. Alanzov’un iniş yaptığı alana yürüyüş yolu olmaması nedeniyle kurtarma ekipleri halatla kurtarma istasyonu kurdu. AKUT görevlileri kurulan istasyona bağladığı halatla yaklaşık 80 metre aşağıdaki Alanzov’un yanına indi. İstasyona bağlanan Alanzov, yaklaşık 3 saat süren operasyonun ardından gece geç saatlerde kurtarıldı. Sağlık ekiplerince ambulansta kontrolden geçirilen Alanzov’un herhangi bir sağlık sorununun olmadığı belirlendi. Sağlık kontrolünün ardından Alanzov, yaptığı açıklamada, yükseldikten sonra paraşütünün kapandığını ve yedek paraşütle inmek zorunda kaldığını söyledi. Alanzov, başta AKUT, AFAD, UMKE ve jandarmaya teşekkür etti.

AKUT ekip lideri Fatih Işık ise, ”3 saat süren kurtarma çalışması başarılı oldu. 2 kişi 80 metreye inerek Rus turisti kurtardık. Herhangi bir sağlık sorunu bulunmamaktadır” dedi.

TEHLİKEYE DAVETİYE

Öte yandan Babadağ’dan hava muhalefeti olduğu anda THK görevlileri uçuşları durdururken, şirketlerin yöredeki single uçuş yapan pilotları yukarıya çıkarması kazalara davetiye çıkartıyor. THK yetkilileri Babadağ’ın hava muhalefetinde uçuşlara kapatıldığını ancak yukarıya çıkarılıp bırakılan pilotların bu yasağa uymadan atlayış yaptığını ileri sürdüler.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …