Çarşamba , Nisan 24 2024

Fethiye’nin Turizm Sorunları Muğla’ya Taşındı

Sekretaryası Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) tarafından yürütülen Fethiye Turizm Konseyi üyeleri, Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner başkanlığında bayram tatili sürecinde yaşanan, konseyin Eylül ayı toplantısında da ele alınan sorunları Muğla Valisi Esengül Civelek ve Muğla Büyükşehir Başkanı Osman Gürün’e iletti.   

Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner başkanlığındaki, Fethiye Belediyesi Başkan Yardımcısı Mete Atay, FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir, İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Göcek Turizm Derneği Başkanı Onur Ugan, Fethiye Otelciler Birliği Başkanı Bülent Uysal, Ölüdeniz Turizm Geliştirme Kooperatifi adına Mümtaz Kökten, TÜRSAB Batı Akdeniz YTK Başkanı Özgen Uysal, Fethiye Güç Birliği (FGB) Limited Şirketi Müdürü Selamettin Yılmaz, YDA Dalaman Havalimanı İş Geliştirme Direktörü A. Orçun Songur’dan oluşan Fethiye Turizm Konseyi heyeti ilk olarak Muğla Büyükşehir Başkanı Osman Gürün’ü makamında ziyaret etti. Kaymakam Şahiner, Fethiye’de 9 günlük bayram tatilinde yaşanan ve Turizm Konseyi’nin 5 Eylül 2018 Çarşamba günü yapılan Eylül ayı olağan toplantısında da ele alınan trafik yoğunluğu, otopark, deniz ve çevre kirliliği sorunlarını hakkında Başkan Gürün’e bilgi verdi. Fethiye Turizm Konseyi üyeleri de yaşanan sorunların turizmi ve ilçe halkını nasıl etkilediğini anlattı.

Konsey toplantısında ele alınan Ölüdeniz’e alternatif yol konusunun da gündeme geldiği ziyarette ayrıca arıtma tesisi ve giderek artan çadır turizminin nedeniyle ortaya çıkan çevre kirliliği konuları da görüşüldü. Konsey üyelerinin turizm sorunlarıyla ilgili taleplerini ve önerilerini dinleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, “Ölüdeniz’de yaşanan trafik soruyla ilgili Fethiye Turizm Konseyi olarak somut önerileriniz varsa proje olarak hatta A senaryosu, B senaryosu olarak bize sunun değerlendirmeye alırız. Hatta trafik ekibimiz oraya gelip bu senaryoları yerinde değerlendirir. Ekiplerimiz çalışır ama biz ulaşım master planını bitirdik. Ancak Ölüdeniz ile ilgili hadi bugünden yarına yapalım denebilecek bir durum yok” dedi.

ÖLÜDENİZ ARITMA TESİSİ BİTTİ

Ziyarette Ölüdeniz, Göcek ve Çalış’ta son dönemde artan deniz kirliliği de ve özellikle Mut Deresi’ndeki yoğun koku da gündeme geldi. Başkan Gürün, yaşanan sorunların arıtmayla ilgili bir sorun olmadığını, paket arıtma yapıldığını belirterek, Ölüdeniz’deki arıtma tesisinin de bittiğini dile getirdi. Muğla’nın tüm kanalizasyon, içme suyu ishale hattı ile ilgili sorunların çözümü için 10 milyar TL kaynağa ihtiyaç olduğunu vurgulayan Başkan Gürün, “Bunun için Dünya Bankası’ndan 7.5 milyon Euro kredi aldık. Fethiye, Marmaris vb hepsinde kullanmak için. Ovacık’tan Fethiye’ye ishale hattı yapacağız. Arıtma tesisinin kapasitesini arttıracağız. En az 25 yıl yetecek hale gelecek. Dünya Bankası kredisi için son aşamaya geldik. Dünya

Bankası kredilerinde prosedür uzun sürüyor ve bu süreyi beklemek zorundayız” diye konuştu.

FTSO Başkanı Osman Çıralı, ziyarette Başkan Gürün’ün ilk göreve geldiğinde ilk önceliğinin Bodrum Otogarı, ikinci önceliğinin ise Ölüdeniz’e arıtma tesisi olduğunu açıkladığını hatırlattı. Gürün de, Bodrum Otogarı ihalesinin 16’ında yapılacağını, Ölüdeniz arıtma tesisinin de bittiğini söyledi.

Çevre kirliliği konusunda da değerlendirmelerde bulunan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, çöp toplama görevinin ilçe belediyelerinin işi olduğuna işaret ederek şunları söyledi:

“İlçe belediyeleri çöpü toplamakla, biz depolamakla görevliyiz. Ancak ben Çevre ve Şehircilik Bakanımızın Muğla ziyaretinde de belediyelerin bayram gibi yoğun dönemlerde ilçe belediyelerinin bu yükü kaldıramayacağını ve çöpü toplayamayacağını söyledim. 20 çöp arabası olsa her arabada 3 kişi olsa 60 kişi, 3 vardiya olsa bu da 180 personel demek ki bu kadar personeli çalıştırması mümkün değil ilçe belediyelerinin.

Öte yandan çadırlarda ya da arabalarıyla yol kenarlarında kalan tatilciler de çok ciddi çevre kirliliğine neden oldu. Çadır turizmi bölgeye ekonomik olarak katkı sağlamadığı gibi orman yangınları açısında da büyük bir risk oluşturuyor maalesef. Çünkü tüple gelip ormanlık alanda yemek yapıyorlar.”

FTSO Başkanı Osman Çıralı da özellikle Ölüdeniz’de son dönemde artan çadır turizmi kapsamında gelen misafirlere Değirmenbaşı gibi bir bölgenin alternatif olarak sunulabileceğini dile getirdi. Başkan Gürün de bu önerinin değerlendirilebileceğini ifade etti.

VALİ CİVELEK: ”MUĞLA BÜYÜK BİR POTANSİYELE SAHİP“

Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner başkanlığındaki heyet daha sonra Muğla Valisi Esengül Civelek’i makamında ziyaret etti. Ziyarette il k olarak Kaymakam Şahiner, Babadağ’daki uçuş güvenliği için verilen ambulans hizmeti için Vali Civelek’e teşekkür etti. Vali Esengül Civelek de kendisine gelen bütün öneri ve şikayetleri dikkate aldığını ve ilgili makamlara yönlendirdiğini söyledi. Fethiye Turizm Konseyi üyelerinin sorunlarını ve çözüm önerilerini dinleyen Vali Civelek, Muğla’nın ilçeleriyle birlikte huzurlu ve güvenli bir sezon geçirdiğine dikkat çekerek,  “Muğla her anlamda büyük bir potansiyele sahip bir il. Sahip olduğumuz bu potansiyel ile bu bayram tatilinde 12 milyon misafiri ağırladığımız gibi her sorunun üstesinden geleceğimize inanıyorum” diye konuştu.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …