Perşembe , Mart 28 2024

Fethiye’nin ilk Teleferiği Hizmete Açıldı

Dünyanın en iyi yamaç paraşütü merkezleri arasında gösterilen Muğla’nın Fethiye ilçesindeki 1965 rakımlı Babadağ’ın, bu yılın sonunda (2018 yılında) hizmete girecek olan teleferik projesi bir türlü açılamıyor. Teleferik projesinin bitmemesinden dolayı işletmesine teleferik, teleseyiji yapan Tabiat Ana İşletmecisi Abdullah Aydın mekanik teleferik teleseyijini kırmızı kurdele keserek hizmete açtı. Abdullah Aydın, “İşletmemize gelen misafirlerimizin ve çocukların hoşça vakit geçirmesi için yapık herkese hayırlı olsun” dedi. Aydın, “ Yapalım diye düşünüyorduk, ağzımızdan çıktı çok kısa zamanda hayata geçirdik. Yıllarca bekletmeye gerek yok dedi.

Ölüdeniz elbette bir dünya markasıdır. Babadağ ise uçuş pistinin sıra dışılığı ile dünyada tek örnektir. Dağdan atlayıp, denize iniyorsunuz. Eğer burada teleferik olursa bu muhteşem manzaraya ulaşmak daha kolay; daha ekonomik olacak. Paraşüt uçuşu için daha çok müşteri bulunacak… Buradaki tesisler ülke ekonomisine girdisini katlayarak artıracaktır. Teleferik insanları buraya çekmede, buranın dünyaya pazarlanmasında da çok etkili olacaktır. Burada açılacak yeni uçuş pisti alanlarıyla burada 12 ay turizm ve uçuş şansı yakalanacak diye yıllardır bekliyoruz. Ama bir türlü yapımı bitmeyen teleferikten ümitler tükenmeye başladı. Bu umudun bitmesiyle Fethiye’de emsali bir teleseyij yapılarak hizmete girdi. Kişileri teleferikle babadağına çıkarıp tekrar geri indirmek bu yılda mümkün görünmüyor. Tamda bu anlamda Yanıklardaki Tabiat Ana İşletmesi Sahibi Abdullah Aydın küçük ölçekte de olsa çocukların ve müşterilerine umut oldu. 23.02.2020 günü işletmenin çocuk parkı yanına teleferik teleseyiji yaptırarak hizmete açtı. İlk açılış duyurulmadığı için ilk binenler gönüllerince eğlendiler. Büyük, küçük demeden yapılan teleferik teleseyijinin dadını çıkartılar. Açılışta konuşan Tabiat Ana İşletmecisi Abdullah Aydın, “Fethiye’mizde yıllardır teleferik yapılacak bizde binmek için bekliyoruz. Ama bir türlü açılmıyor. Bende işletmeye gelip giden müşterilerime sordum. Çok güzel bir uygulama olacağını farklı bir deneyim olur dediler.

Bende beklemenin babadağ teleferiği gibi yılan hikayesine dönmesin diye bir haftanın içinde teleferik teleseyijinin yaptım bu günde hava güneşli olduğu için misafirlerimizle hep birlikte hizmete açtık. Misafirlerimiz küçüklü büyüklü olarak gerçekten dadını çıkartıyorlar. İnşallah darı gerçek babadağı için yapılamayan teleferiğin başına gelsin. Maksat hatırlatmak müşterilerimizin hoşça vakit geçirmesini sağlamaktır. Yaptığımız küçük uygulama bile işletmemize heyecan kattı. Düşünün Babadağına yapılacak ve o eşsiz manzara eşliğinde yukarı çıkılırken İlçelerin kuş bakışı izlenebildiği zirveden havanın berraklığına bağlı olarak Yunanistan’ın Rodos Adası da görülebilir.  Fethiye başta olmak üzere Seydikemer, Dalaman ve Ortaca ile Antalya’nın Kaş ilçeleri arasındaki en yüksek noktaya çıkılacak  bir an önce bitirilme ve halkımız ve ilçemize gelen yerli yapancı turistlerimizin hizmetine sunulmalıdır” dedi.

“YUKARIDA NELER OLACAK”

Babadağ’ın güney batı yamacına kurulacak teleferiğin başlangıç istasyonu Ovacık Mahallesi’ndeki Yasdam Caddesi üzerine, bitiş istasyonu ise Babadağ zirvesindeki 1700 metre pisti bitişiğine inşa edilecek. Başlangıç noktasından 8 kişilik kabinlere binenler, 1200 metre pistindeki ara istasyondan geçerek ortalama 6-7 dakikada Babadağ 1700 metre pistine ulaşacak. 1800 ve 1900 metre pistlerine ise telesiyej sistemiyle ulaşım sağlanacak. Proje kapsamında 1700 ve 1900 rakımına seyir terası ve restoran inşa edildi.

ARICAN,  “2019 ‘DA BİTECEK DEMİŞTİ HALEN BİTMEDİ”

Geçmiş Dönem Başkanı 2019 Yılında bitmiş ve teleferiği kullanıyor olacağız demişti Başkan Akif Arıcan, “2018 yılı sonundan itibaren tüm vatandaşlarımızı turistlerle birlikte Babadağ’ın zirvesine çıkmaya davet ediyorum. Zirveden izlenecek gün batımı ve bulutlu havalarda, bulut tarlarının manzarası ziyaretçilerimizin aklından uzun yıllar çıkmayacak. Teleferik bahar aylarında Ölüdeniz’de denize girenlere, dakikalar sonra Babadağ’da kar topu oynama imkanı sunacak” demişti. Ne Eski başkanın dedikleri oldu, neden başkanlıkta kalıp teleferiğin bittiğini görmek nasip olmadı. İnşallah yeni seçilen ve süreleri bitmeden teleferikle yukarı Çıkmak yeni Başkan Osman Çıralı ve ekibine nasip olur.

 

 

About egegazetesi

Check Also

Karaçulha Parkı ve Taziye Evi Açıldı

Fethiye’deki yeşil alanları çoğaltmaya, farklı mahallelere yeni parklar ve yeşil alanlar kazandırmaya devam eden Fethiye …