Cumartesi , Nisan 20 2024

FETHİYE’DE 1 MİLYON TL’LİK YAPILANDIRMA BEKLENİYOR

Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatif Başkanı İsmail Başoğlu, kooperatif borçlarına yapılandırma getirildiğini belirterek, kooperatife borcu bulunanların 30 Eylül tarihine kadar başvurarak yapılandırmadan yararlanmalarını istedi. Başoğlu, kooperatif olarak 1 milyon TL’lik yapılandırmanın beklendiğini ifade etti.

Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifine borcu bulunan vatandaşlar için yeni bir yapılandırma daha getirildi. Kooperatife borcu bulunanların 30 Eylül tarihine kadar başvurmaları halinde yapılandırmadan faydalanabilecekleri belirtildi. Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatif Başkanı İsmail Başoğlu, kooperatif üyelerine 13 ay sonra tekrar bir yapılandırma getirildiğini kaydederek; üyelerin bu fırsattan yararlanmalarını istedi. İsmail Başoğlu, ”Esnafın borç ödeme konusundaki sıkıntıları hala devam ediyor. Ekonomik yönden Türkiye genelinde bazı sıkıntılarımız var. Bunun esnafa yansıması ise borcunu ödeyememesi ile sonuçlanıyor. Bu konuda da yapılandırmaları sık sık çıkarmak zorunda kalıyorlar. Aslında bu tür yapılandırmalar çıkmalı mıydı? Bence çok mecbur kalmadıkça çıkmamalıydı. Bu tür yapılandırmaların sık sık çıkması ödeme terbiyemizi azaltıyor” dedi.

ANAPARA ALINIP FAİZLER SİLİNİYOR

Yapılandırma konusunda biraz kuşkulu olduğunu da söyleyen Başoğlu; ”Bu yapılandırma sadece kooperatif borçlarına getirildi. Kooperatiften kredi almış ve 30 Temmuz’dan önceki borçlarını ödeyememiş ortaklarımız icraya verilseler dahi bize başvurmaları halinde ana borçların faizlerini almıyoruz. Anaparalarını alıp faizlerini siliyoruz. Ama derse ki, karşı taraf ‘Ben ana borcumu da ödeyemeyeceğim’ diye yine de yapılandırmadan yararlandırıyoruz. İlk icraya verilmiş borcunun ana parasını alıyoruz, ‘1 yılda taksitle ödeyeceğim’ derse yüzde 8 gibi yıllık bir faiz uyguluyoruz. ‘Ben bunu 24 ayda ödeyeceğim’ derse, yüzde 12 gibi bir faiz uyguluyoruz, tekrar taksitlendiriyoruz. Bu şekilde yapılandırmış oluyoruz” dedi.

İCRAYA DÜŞENLER DE YARARLANIYOR

Başoğlu; ”Bu yapılandırmada ideal olan ana parayı bulup, ödeyip faizi de silmektir. Fakat ödeme güçlüğü varsa taksitlendirme bir yöntem. Taksitlendirme yaparsa aylık yüzde 1 gibi bir faizle taksitlendirmiş oluyor. Taksitlendirmezse ise yıllık yüzde 24 gibi bir gecikme faiziyle para faiz getirmeye devam ediyor. Bu nedenle bütün ortaklarımızın bir an önce yapılandırmaya girmeleri lazım. Girerlerse çok büyük yararı olacaktır. Borçlarından dolayı arabaları tutulmuş, icraca satılığa çıkarılmış veya ipotekleri satışa çıkarılmışsa eğer bu ortaklarımız da yararlanabiliyor. Ancak bu ortaklarımızın bir durumu var. Borçların anaparalarının yarısını yani yüzde 50’sini ödemeleri halinde, yapılandırmaya girebiliyorlar” dedi.

30 EYLÜL’Ü BEKLEMESİNLER

Başoğlu, bu yapılandırmanın 30 Eylül’e kadar süresi bulunduğunu belirterek; ”30 Eylül’ü beklemelerine hiç gerek yok. Daha erken gelip bu işlerini halledebilirler. Ödemelerini yine 30 Eylül’den sonra yapacaklar. Erken de gelseler geç de gelseler ödeme tarihleri Ekim, Kasım gibi başlayacak. Biz bu tür gecikmeye düşmüş ortaklarımızı tek tek tespit edeceğiz. Cep telefonlarına mesaj yolu ile bilgilendirme yapacağız. Sizler aracılığı ve yazı yolu ile de duyurmuş olacağız. Buna rağmen ortaklarımız yararlanmak istemezlerse başka nedenler aramak zorunda kalıyoruz. Bu şekilde de ortak kooperatif ilişkilerimiz biraz olumsuz gidiyor. Tahminimce yaklaşık 1 milyon TL’lik bir yapılandırma gelebilir. Yani 400-500 bin TL’lik bir faiz alacağından kooperatif vazgeçmiş olabilir. Çünkü daha önceki yaptığımız yapılandırmada kooperatifimiz 650 bin TL’den vazgeçti. Geçen yıl gelirlerimiz 650 bin TL azaldı. Bu sene de yine o rakamlarda bir yapılandırma sonucunda kooperatifimiz faiz gelirlerinden zarar edebilir. Ortaklarımıza bir soluk daha vermemiz lazım. Önemli olan ortaklarımızın yaşamasıdır” dedi.

About egegazetesi

Check Also

Karaca’dan ADD Kermesine Ziyaret

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) tarafından eğitim-öğretime katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen …