Perşembe , Nisan 25 2024

DENİZ ŞEHİTLERİ ANILDI

 Fethiye’de 1 Temmuz Kabotaj Bayramı etkinlikleri çerçevesinde deniz şehitleri anısına denize çelenk bırakıldı.

Fethiye kordon boyundan ‘Prenses Selin’ teknesiyle denize açılan protokol üyeleri deniz şehitleri anısına denize çelenk bıraktılar. Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Fethiye Liman Başkanı Cihan Duman, Sahil Güvenlik 65 bot komutanı Yüzbaşı Ahmet Yakın, Fethiye Jandarma Komutanı Yarbay Yılmaz Demirelli, İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan, meclis başkanı Murat Öner ve diğer ilgililerin katıldığı denize çelenk bırakma töreninde deniz şehitleri için duada da bulunuldu.

Kaymakam Ekrem Çalık, Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Liman Başkanı Cihan Duman Kızılada yakınlarında denize çelenk bıraktılar.

Kaymakam Ekrem Çalık, Kabotaj bayramını  kutladıklarını belirterek; “Denizcilerimizin bayramı kutlu olsun. Ticaret haklarının limanlarda Türk denizcilere verilmesinin çıkan kabotajın yıl dönümü. Dünyada var olmak için karada olduğu kadar, denizde de belli bir güce sahip olmak gerekiyor” dedi.

Çalık; “Hem ticaret anlamında, hem de savaş gücü anlamında. Biz her ne kadar denizci millet olmasak da, geçmişte dünya çapında denizciler yetiştirdik. Bir piri reisin hazırladığını harita halen gizemi çözülmüş değil. Barbaros Hayrettin Paşa gibi çaka bey gibi, Turgut Reis gibi çok iyi denizciler yetiştirdik. Bu nedenle bütün deniz şehitlerini ve diğer şehitlerimizi ve gazi Mustafa kemal Atatürk’ün Türk milleti için canını vermiş bütün şehitlerimizi anıyoruz” ifadelerini kullandı.

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı da Akdeniz bir Türk gölüdür, Osmanlıdan önce Türk gölüydü, ilk Türk denizci Çaka Beyden bugünkü bütün denizcilerden saygılarımız iletiyorum rahmetli olanları şükran ve minnetle anıyorum” dedi.

 

Saatcı: “Biz aslında denizci milletiz, tabi deniz özellikle günümüzde, okyanus ötesinde deniz ticareti ülkelerin ne fazla kar ettiği işlerden bir tanesi. Bizim kapitülasyonlardan sonra 1 Temmuz’dan sonra Türk bandıralı, Türk bayraklı gemilerimiz bütün dünyada dolaşmaya başladı, ticari amaçlı destek verdiler. Fakat şu gözle de bakmak istiyorum. Kocatepe’de Kıbrıs çıkartmasında kendi gemimizi vurduk, orada şehitler verdik. Ege’de bir tatbikatta biz Amerikan gemisi, gemimizi vurdu. Birçok denizcimiz şehit oldu. Görev başında şehit olan bütün deniz kuvvetleri mensuplarını rahmet ile anıyoruz. Bu etkinliği düzenleyenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Saatcı,  Kabotaj bayramında denizle ilgili Fethiye’nin projelerine de dikkati çekerek; “Fethiye’nin kronikleşmiş bir takım kemikleşmiş, artık bizim açımızdan çözülmeyecek gibi düşünülen üç tane temel problemimiz var. Bunlarında inşallah 1 Temmuz vesilesiyle bir kere daha dile getirip bunların çözülmeyesiyle ilgilide talepte bulunalım. Bir çekek yerinin taşınması, iki limanın temizlenmesi, üç halini görüyorsunuz limandan çıkamadık, tekneler o kadar sırt sırta ki çıkamıyorsun. Bir an öncede liman içeresindeki, bağlama yerlerinin izinin çıkması bu bizim şahsi mesele değil Fethiye’nin olmasa olmaz temel meselesidir. Ve en önemli meselesidir buradan yetkililere ve ilgililere de özellikle Ankara’dakilere bir an önce 15 değil 20 yıldır kronikleşmiş problemlerinin çözülmesiyle ilgili adım atmaya davet ediyorum” dedi.

Fethiye Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Murat Öner de; tüm denizcilerin bayramını kutlayıp deniz şehitlerini andığını belirtti.

Fethiye Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan ise deniz şehitlerini andıktan sonra denizcilerin bayramını kutladı.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …