Cuma , Mart 29 2024

Çinliler Fethiye’yi Keşfediyor

Yunus Emre Enstitüsü’nün Türkiye’yi Çin’de tanıtmak ve Çin-Türkiye turizm ilişkilerini geliştirmek amacıyla 2017’de başlattığı “Misafirimiz Olun-Türkiye’de Buluşalım” projesi kapsamında Çin’in tanınmış isimlerinin Fethiye’ye ziyaretleri sürüyor. Kentin tarihi ve turistik yerlerini gezen, tekne turu ve yamaç paraşütü yapan Çinli konukları, temsilen bir grup, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı’yı ziyaret etti. Ziyarette Çinli turistlerin beklentilerini dile getiren heyet, sıcak su, QR kod ile ödeme ve güçlü WiFi bağlantısının Çinliler için önemli olduğuna dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin mütevelli heyeti üyesi olduğu Yunus Emre Enstitüsü’nün, Türkiye’nin turizm potansiyelini medya ve iş dünyası aracılığıyla Çin’de tanıtmak amacıyla yürüttüğü proje kapsamında ilki 26 Haziran-3 Temmuz’da gerçekleştirilen gezilerin ikincisi yapıldı. Program kapsamında İstanbul, İzmir ve Kuşadası’nın ardından 30 Temmuz- 1 Ağustos tarihleri arasında Fethiye’yi gezen ve aralarında akademisyen, işadamı, sanatçı ve medya mensuplarının bulunduğu 16 kişiden oluşan heyet, Türkiye’nin tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini hayran kaldı. Fethiye’de tarihi ve turistik yerlerini gezen, tekne turu ve Babadağ’da yamaç paraşütü yapan Çinli konukları temsilen Yidian Şirketi (Çin Facebook’u) Kurumsal İletişim Müdürü Lu Fei, Uluslararası İlişkiler Uzmanı Profesör Lı Xue, teknoloji uzmanı ve yatırımcı Yang Miao, Yunus Emre Enstitüsü Özel Kalem Müdürü Mustafa Duru, 1 Ağustos Çarşamba günü Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı’yı ziyaret etti. FTSO Meclis üyesi ve Fethiye Güç Birliği Limited Şirketi Müdürü Selamettin Yılmaz ile FTSO Yönetim Kurulu üyesi Fatih Tufan’ın da hazır bulunduğu samimi bir ortamda geçen ziyarette, Türkiye’ye gelen Çinli turistlerin beklentileri ele alındı. Beklentilerin karşılanması önemli

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, FTSO’nun, Fethiye tanıtımı ve özellikle Çin ile turizm ilişkilerinin geliştirilmesine özel önem verdiğini ve desteklediğini söyledi. Yamaç paraşütü ve Babadağ hakkında bilgi veren Osman Çıralı, “Çinlileri Fethiye’de görmekten memnuniyet duyuyoruz. Çinli konuklarımızın beklentilerini, karşılaştıkları sorunları bilmek bizim için önemli. Beklentilere uygun hizmet verilmesi için gerekli sıkıntıları bilmemiz gerekir. Son yıllarda Çinli turist sayısında çok ciddi bir artış var. FTSO olarak biz Türk-Çin ilişkilerinin geliştirilmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Çinlileri Türkiye’ye bekliyoruz. Sizin bu ziyaret sırasında edindiğiniz izlenimler bizim için çok önemli ve yol gösterici olacaktır” dedi.

2020 yılında Türkiye’de yapılacak Dünya Hava Oyunların bir ayağının Fethiye’de yapılacağını hatırlatan Başkan Çıralı, Çin’de gerek basın gerekse sosyal medya aracılığıyla bu oyunların duyurulması konusunda destek istedi. Osman Çıralı şöyle devam etti:

“Bu oyunlar Fethiye’nin tanıtılmasında önemli rol oynayacak. Babadağ’dan yamaç paraşütü ile uçulduğunda dünyanın en uzun plajlarından biri olan Patara Plajı dünyanın ender lagunlarından biri olan Ölüdeniz havadan seyredilebiliyor. Dünyanın pek çok yerinde yamaç paraşütü yapabilirsiniz ama bu eşsiz manzarayı sadece Babadağ’dan izleyebilirsiniz. Çinli konuklarımızın yamaç paraşütünü çok sevdiğini biliyoruz. Babadağ’da 12 ay boyunca yamaç paraşütü yapılabiliyor. Babadağ bizim için çok önemli. Çinli konuklarımızı da 2020 yılında Türkiye’de yapılacak Dünya Hava Oyunları kapsamında Geçtiğimiz yıl 120 bin atlayış oldu. 2020 yılında Dünya Hava Oyunları bu bölgede yapılacak ve bölge cazip hale gelecek. Fethiye’de görmekten mutluluk duyarız. Bunun Çin’de sosyal medya ve basın vasıtasıyla duyurulmasında sizlerin de desteğini bekliyoruz.”

Çinliler teknolojik alt yapıya önem veriyor

Ziyarette, Fethiye’nin alternatif turizmle öne çıkan bir destinasyon olarak dünyada tanıtılması, ayrıca Fethiye’nin mevcut turizm pazarlarının yanı sıra Uzak Doğu ülkeleri başta olmak üzere yeni pazarlara açılması amacıyla Çinli konukların gezi rotasında yer aldığını hatırlatan Yunus Emre Enstitüsü Özel Kalem Müdürü Mustafa Duru, 1.6 milyar nüfusu olan Çin’de nüfusun yüzde 10‘unun yani 160 milyonun yurtdışında tatil yaptığını hatırlatarak, “Türkiye’ye geçen yıl 90 bin Çinli turist Türkiye’ye geldi. Bu yıl bu rakamın 130 bin olmasını bekliyoruz. Yine de bu rakam yurt dışında tatil yapan Çinlilerin yüzde 1’i bile değil. Dolayısıyla Türkiye’nin Çinli turistlerin beklentilerini karşılayarak, Çinliler için cazibe merkezi olabilir. Çinli turistlerin en büyük beklentisi güçlü bir internet ağı yani WiFi, otellerde sıcak su ve Çin’de son 3 yıldır çok hızlı yaygınlaşan QR kodlu ödeme sistemi. Çinli turistler para ya da kredi kartı taşımıyorlar, bütün ödemelerini QR kodlu ödeme sistemi ile yapıyorlar dolayısıyla Türkiye’de özellikle de Fethiye’de bu sistemle ödeme yapabilirlerse Çinli turistler için Fethiye tercih edilen yer olacaktır.  Çinliler ayrıca gün içinde çokça sıcak su içtikleri için gittikleri her yerde özellikle otellerde sıcak su istiyorlar. Çinli turistlerin bir diğer önemli beklentisi ise teknolojiyi çok iyi kullandıkları için güçlü internet ağı alt yapısı ve WiFi” diye konuştu.

Konuk heyette yer alan isimler de QR kodlu ödemenin kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayarak, Çinlilerin tatil için Türkiye’ye geldiklerinde de bu sistemi kullanabilmeleri konusunda işbirliğine hazır olduklarını ifade ettiler.

Ziyaretin sonunda Çinli Heyet, FTSO Başkanı Osman Çıralı’ya ipek kumaş üzerine işlenmiş Çin’in ünlü yasak şehrinin yer aldığı tablo ile kitapçık hediye ederken, Çıralı da FTSO adına heyete Türk kahvesi fincan takımı hediye etti.

About egegazetesi

Check Also

AKDENİZLİ: “HAZİRAN ATAMALARINDA HAKİM VE SAVCILARIMIZ DA GELECEK”

Seydikemer Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Seydikemer Belediye Başkan Adayı B. Önder Akdenizli, seçim çalışmaları …