Cumartesi , Nisan 20 2024

CHP ve İYİ Parti İttifakı Patladı Patlayacak!

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) ve İYİ Parti (İP) arasında yapılan Millet İttifakında Muğla’da kriz üzerine kriz yaşandığı söyleniyor. CHP Türkiye genelinde 314 belediye başkan adayını belirlerken İYİ Parti 99 belediye başkan adayını belirledi. Ancak CHP Muğla’da bir türlü bazı ilçelerin belediye başkan adayımız şunlardır diyemez hale geldi.  Bodrum, Yatağan, Ortaca, Köyceğiz ve Fethiye Belediye Başkan adaylarını belirlemedi. Muğla’da İYİ Parti’nin tek belediye başkanı olan Fethiye’de başkan adayını dahi açıklayamadı. Her geçen gün İttifakın çözüme doğru değil, çözümsüzlüğe doğru gittiğini gösterir duruma geldi. Seçim 31 Martta ama daha adaylar belli değil.
Muğla ili siyaseti neredeyse çökme noktasına doğru bir hal aldı gidiyor. CHP ve İyi Parti arasında yapılmaya çalışılan ittifak patladı, patlamak üzere olduğunun haberleri geliyor. CHP genel merkezi tarafından 4 Ocak günü Muğla ili içindeki tüm ilçelerin adaylarını açıklayacaktı. Âmâ açıklanamadı. Peki neden açıklanamıyor, CHP ile İYİ Parti’yi karşı karşıya getiren ilçe Bodrum oldu. CHP ile İYİ Parti arasında başlayan ittifak görüşmelerinde partili belediye başkanlarının olduğu illerde ya da ilçelerde birbirlerinin karşısına başkan adayı çıkartmayacaktı. Ancak bu iş Bodrum’da böyle olmadı. Bodrum Belediyesi CHP’li olmasına rağmen, İyi Parti’den Mehmet Tosun Bodrum için aday adaylığını açıklayınca işler karıştı, işin rengi değişti. CHP ve İyi Parti arasında krizler yaşanmaya başladığı bir çözüm yolu aranıyor ama iki partide isteklerinden vazgeçmediği için çözüm yolu bulunamadığı öğrenildi.

“TOSUN’UN ADAYLIĞI İTTİFAKI ZORDA BIRAKIYOR”
Bodrum’dan adaylığını açıklayan kişi Mehmet Tosun, İyi Parti genel başkan yardımcısı olunca kimse ağzını açamaz duruma geldi. Tosun aynı zamanda İyi Parti Mahalli İdareler Başkanlığı Başkan Yardımcılığı görevini de halen sürdürüyor. Bodrum Belediye Başkanlığı için aday adaylığını açıklamasının ardından Mehmet Tosun’un, başkan adayı gibi Bodrum’da çalışmalarına başlamasıyla iki parti arasındaki görüşmeleri de etkiler hale geldiği öğrenildi. Tabi durum CHP’de başkanlık için 9 isim varken İYİ Parti’den Mehmet Tosun’un adayım demesi ilçeyi ve parti genel merkezlerini bir hayli karıştırdığı bundan dolayı bir arpa boyu yol alınamadığı vurgulanıyor.                                  “CHP KOCADON’A BODRUM’A DÖN DEMİŞTİ”
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un iki bucuk yıl önce Muğla Büyükşehir belediye başkanlığı için aday adayım demesiyle başlamıştı. Tabi seçim yaklaşırken  CHP’den Bodrum Belediye Başkanlığı için Ahmet Aras, Kemal Güneri, Taner Uslu,Mustafa Saruhan, Refik Ülgen, Recai Seymen, Ali Öztürk ve Mehmet Özalın aday adayı olmuştu.Mehmet Kocadon Muğla Büyükşehir Belediye başkanlığı için aday gösterilmeyip mevcut Başkan Dr. Osman Gürün gösterilince genel merkez Kocadon’u kaybetmemek adına dön Bodruma dedi. CHP’de başkanlık için 9 isim varken  İYİ Parti’den Mehmet Tosun’un adayım demesi ilçeyi ve parti genel merkezlerini bir hayli karıştırdığı gibi mevcut belediye CHP’nin olduğundan  ittifaka göre İyi Parti aday çıkartmaması gerekiyor. Bodrum’da yaşanan aday çıkartma ittifakı patlama ve patlatmak üzere olduğu biliniyor. İyi Partiden Tosun çıkınca, Kocadon geri gönderilince işler çözülmez bir hal aldığı için ittifak bitecek gözüyle bakılıyor. CHP Mehmet Kocadon’u İyi partide Mehmet Tosun’un adaylığını ayın 20 den sonra onaylayacak gibi görünüyor.
O yüzden önümüzdeki hafta yapılacak olan açıklamalar çok önemli. Burada akıllara başka bir soru geliyor. İYİ Parti Bodrum’da belediye başkan adayı çıkartmaz ise Mehmet Tosun ne yapacak? CHP Bodrum’da Mehmet Kocadon’u aday göstermez ise Mehmet Kocadon ne yapacak? Bence partilerin genel merkezleri bu sorulara yanıt bulamadıkları için hala daha başkan adaylarını açıklayamadığını düşünüyoruz.
“CHP 13 İLÇEDE ADAY ÇIKARACAK”

Muğla’da 13 ilçe var bir ilçe aday gösterdi, 6 ilçe kitlendi. Bodrum’da İYİ Parti belediye başkan adayı çıkartır ise doğal olarak CHP’de Fethiye’de belediye başkan adayı çıkartacak. Yani tüm Muğla’nın 13 ilçesinde  belediye başkan adayı çıkartacak. Büyükşehir dışında ilçelerde ittifak yapılmayacak. Burada CHP ve İYİ Parti’nin genel başkanlarının tavrı çok önemli olacak. İYİ Parti CHP’li belediyelerin olduğu yerlerde başkan adayı çıkartmaz ise diğer ilçelerde ittifak devam edecek.
4 Ocak Cuma günü CHP Parti meclisinde 102 belediye başkan adayının daha isimleri belirlendi. Ama Bodrum, Yatağan, Ortaca, Köyceğiz ve Fethiye Belediye Başkan adayları açıklanamadı. Son günlerdeki bilgilere göre CHP Muğla’da açıklayamadığı belediye başkan adaylarını 16 Ocak tarihinde açıklayacak diye öğrendik. CHP’de özellikle Bodrum ve Marmaris belediye başkan adaylarının kim olacağı halen büyük merak konusu.
“CHP VE İYİ PARTİ FETHİYE NE YAPACAK”
CHP halen Fethiye’de adayını halen açıklayamadı. Nedeni ittifakın kilitlenmesi olarak belirtiliyor. Fethiye Muğla ili içindeki tek İyi Partinin belediyesi olduğu için çok önemli.Bodrum’da İyi parti aday çıkarttığı için CHP’de İlçe teşkilatı ve İl Başkanlığı ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün aday çıkartılması yönünde olduğu belirtiliyor.Hatta CHP adayının Alim Karaca olduğu yönünde bilgiler geliyor. Ama ittifakın sonucu belirsizliğini koruduğu için henüz aday açıklanmış değil. İyi partide kesin olarak adayını açıklamış değil. Fethiye’de mevcut belediye İyi partiden başkanı da  Behçet Saatcı.Oda henüz İyi Partiden Fethiye Belediye Başkan Adayım demiş değil. Behçet Saatcı ittifat devam etmelidir diyor. Ama Bodrum’da Mehmet Tosun adaylıktan çekilmem diyor. Muğla’yı düğümlüyor. Ne CHP adaylarını açıklayabiliyor. Nede İyi Parti benim adaylarım budur diyor. İttifak olursa anlaşılırsa Fethiye’de Behçet Saatcı’yı CHP’den tek başına aday gösterilmesi bekleniyor. Ama ittifak patlarsa herkes kendi yoluna sepet koluna olacak. Yani CHP’de İyi Partide kendi adayını çıkartacak.
Yani Bodrum’da İYİ Parti belediye başkan adayı çıkartır ise CHP’de Fethiye’de belediye başkan adayı çıkartacak. Daha doğrusu CHP 13 ilçede belediye başkan adayı çıkartacak. Büyükşehir dışında ilçelerde ittifak yapılmayacak. Burada CHP ve İYİ Parti’nin genel başkanlarının tavrı çok önemli olacak. İYİ Parti CHP’li belediyelerin olduğu yerlerde başkan adayı çıkartmaz ise diğer ilçelerde ittifak devam edecek. O yüzden önümüzdeki hafta yapılacak olan açıklamalar çok önem arz ediyor.Bizim gördüklerimiz bu yöndedir.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …