Çarşamba , Nisan 24 2024

Çevre Haftası Kutlanıyor

Dünya Çevre Haftası dolayısıyla Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ve ilgili STK’lar Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Törende 2017-2018 eğitim öğretim yılında atık pil toplayan ve dereceye giren okullara sertifika ile hediyeler takdim edildi. FBKM’de ise geri dönüştürebilir atıklardan yapılan eşyalar sergilendi. Dereceye giren öğrencilere bisiklet hediye edildi. Atatürk Anıtı önünde yapılan çelenk koyma törenine Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Başkan Yardımcısı Mehmet Yılmaz Cesur, İyi Parti İlçe Başkanı Suat Aybek, Erozyonla Mücadele Derneği Başkanı Okyay Tirli, ilgili kurumlar, STK’lar ve çok sayıda öğrenci katılım sağladı.

“Seviyorsan, çevreye ve sevdiğin her şeye sahip çıkmalısın.”

Törende konuşan Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Selver Hatice Kabak, bu yılın sloganının ‘Seviyorsan sahip çık’ olduğunu belirterek, “Yıllardır farklı mesajlar vererek çevrenin önemi vurgulamaya çalışıyoruz. Geri Dönsün Yaşam Sürsün, Doğanın Sahibi Değil Bir Parçasıyız, Doğayı Koru O Seni Korur, Dönüşüm İyi Gelecek Hepimize, Mavi Yeşil Fethiye Doğa Dostu Belediye gibi. Bu sene ise sloganımız Seviyorsan Sahip Çık… Evet! Seviyorsan Sahip Çıkmalısın… Nefes almayı seviyorsan ağacı, çiçeği, havayı korumalısın, yüzmeyi seviyorsan denizi, gölü, suyu korumalısın, canlıları seviyorsan hayvanları, bitkileri korumalısın, Fethiye’yi seviyorsan Fethiye’de yaşıyorsan yapılan iyi çevre projelerinin farkında olmalı ve sen de buna katılmalısın, seviyorsan sevdiğin her şeye sahip çıkmalısın. Ben ne yapabilirim ki tek başıma diye düşünmemeli insan” diye konuştu.

“4m² alanı korumuş olursunuz…”

Çevre Mühendisi Selver Hatice Kabak konuşmasını şu şekilde sürdürdü, “Tek bir pet şişeyi çöpe atmadığınızda daha çok elyaf üretilmesini sağlayabilirsiniz, bir şampuan şişesini geri kazandırdığınızda bir ailenin elektrik faturasını daha az ödemesini sağlayabilirsiniz, bir cam şişeyi cam kumbarasına attığınızda birinin arabasına aldığı benzini daha ucuza mal etmesini sağlayabilirsiniz, bir litre atık yağı lavaboya dökmediğinizde bir çok deniz canlısını korumuş olursunuz, bir tane kalem pili geri dönüşüm sürecine dahil ettiğinizde 4 m²  toprak alanı korumuş olursunuz, bir elektronik atığınızı örneğin televizyonunuzu 2 tane mandal karşılığı hurdacıya vermeyip bize ulaştırdığınızda havaya kirli gaz salınımını önlemiş olursunuz, bir boya kutusunun, ampulün, tonerin, florasanın tehlikeli atık olduğunu bildiğinizde doğayı korumuş olursunuz.”

Hediyeler takdim edildi.

Konuşmanın ardından atık pil yarışmasında dereceye giren okullara hediyeler takdim edildi. Yarışmada Vali Recai Güreli İlkokulu 525 kg. atık pil toplayarak birinci, Menteşe Şehit Orçun Munyas İlkokulu 405 kg. toplayarak ikinci, Yunus Nadi İlkokulu 260 kg. toplayarak üçüncü, Gazi İlkokulu 208 kg. toplayarak dördüncü ve Çalıca Ortaokulu ise 140 kg. atık pil toplayarak beşinci olmuştur. Dereceye giren okullara plaket verilerek, basketbol, voleybol, futbol topları ve raket hediye edildi.

Atatürk Anıtı önünde yapılan törenin ardından Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi açık alanında gerçekleştirilen geri dönüştürülebilir atıklardan yapılan sergi ve yarışmalara geçildi. Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner Çevre Haftası programına katılarak dereceye giren öğrencilere hediyeler takdim etti. Yarışmalarda birinci olan öğrencilere bisiklet ve fidan hediyeleri verilirken, FETAV tarafından yapılan çevre konulu proje yarışması sonucunda dereceye giren öğrencilere 2 ay ücretsiz kodlama kursu hediye edildi.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …