Salı , Nisan 16 2024

Cahit Beğenç Mezarı Başında Anıldı

Fethiye’nin yetiştirdiği en önemli sosyologlardan biri olan, Türk Dil Kurumu ödüllü, basın şeref kartı sahibi Gazeteci Yazar Cahit Beğenç 23. ölüm yıldönümünde İncirköy’deki mezarı başında anıldı.

İncirköy Mezarlığı’nda düzenlenen anma programına Cahit Beğenç’in eşi Melahat Beğenç, Fethiyeli yazarlar, Fethiye Belediyesi yetkilileri ve akrabaları katıldı. Fethiye Belediyesi Kültür Sosyal İşler Müdürü hakan Yurtseven tarafından Cahit Beğenç’in mezarına çiçek koyuldu. Mezarı başında edilen duaların ardından Fethiye Belediyesi tarafından yapılarak hizmete açılan Cahit Beğenç Sosyal Tesisi ve Kütüphanesi’ne geçildi. İncirköy Ortaokulu öğrencilerinin katılımıyla kütüphanede Cahit Beğenç’in kitaplarından örnekler, denemeler ve biyografisi okundu.

“Cahit Beğenç’in kitaplarını okuyun”

Yazar Ünal Şöhret Dirlik ise,  “Halen Cahit Beğenç birçok üniversite tarafından araştırılıyor. Sadece İncirköy’e değil, ülkemize mal olmuş bir isim. Dede Korkut hikayesi derleniyorsa, bu İncirköy için önemli bir olaydır. Yıllar önce derlenen hikayeleri, şimdi hep birlikte okuyacağız. O kitapları ihmal etmeyin. Belediyemiz kitapları basıyor. Lütfen diğer kitaplar gibi, Cahit Beğenç kitaplarını da okuyun” ifadelerini kullandı. Yazar Recai Şahin ise Cahit Beğenç’in ailesi hakkında bilgiler aktarırken, aynı zamanda okulda yöneticiliği zamanında Beğenç’le yaşadığı anıları katılımcılar ve öğrencilerle paylaştı.

“Diğerlerinden ayıran özelliği samimiyetidir”

Cahit Beğenç’i araştırmak için Fethiye’ye gelen Dumlupınar Üniversitesi öğrencisi Nazlıcan Kayan ise, “Cahit Beğenç kendi dil ve kültürünü eserlerine dökerek bizlere büyük bir miras bıraktı.  Beğenç’in 24 eseri var. Yaşadığı bölgelerin dillerini eserlerinde ustalıkla kullanmıştır. 1943 yılında TDK tarafından ödül almıştır. Halk dili ve Türkiye Türkçesi’ni eserlerinde çok iyi kullanmıştır. Onu diğerinden ayıran dilindeki samimiyettir. Okuyucusuna o samimiyeti vermiştir. Türk edebiyatının büyük bir boşluğunu doldurmuştur ancak vefatından sonra o boşluk doldurulamamıştır” diye konuştu.

Belediye’yi kütüphane teşekkürü

İncirköy Ortaokulu öğretmeni Şeyda Kılınç ise, Cahit Beğeç tesisi ve kütüphanesinin köye kazandırılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Öğrencilerin buradan yararlandığının altını çizen Kılınç, Fethiye Belediyesi’ne teşekkür ederken, Beğenç’i şükran ve minnetle andı.

About egegazetesi

Check Also

BAŞKAN AKDENİZLİ’Yİ DUYGULANDIRAN HEDİYE

Seydikemer Belediye Başkanı B. Önder Akdenizli’ye hayırlı olsun ziyaretinde bulunan Seydikemer İlçe Nüfus Müdürü Yılmaz …