Perşembe , Nisan 25 2024

Bayram Tatili bir an önce uzatılmalı

Turizmciler bayram tatilinin 10 güne çıkmasını umuyor. Tatilin uzaması halinde doluluk oranlarının yüzde 100’e çıkacağını dile getiren sektör temsilcileri, yerli turist sayısının 500 bine yaklaşacağını ifade ediyor.

Turizmciler, 4 günlük bayram tatilinin 10 güne çıkarılması ihtimalinin gerçeğe dönüşmesini ve çifte bayram yaşamayı umuyor. Sektör temsilcileri tatilin uzaması durumunda yerli turist sayısının 500 bine yaklaşacağını, otellerdeki doluluk oranlarının da yüzde 100’ü bulacağını ifade ediyor. Akraba ziyaretleri ve yurt dışı turlarla birlikte bu sayının milyonun üzerine çıkması öngörülüyor.

‘DOLULUKLAR YÜZDE 100’Ü BULUR AMA BİR AN ÖNCE İLAN EDİLMELİ’

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, 10 güne çıkacak tatilin sektöre olumlu yansıyacağını ancak bu kararın bir an önce alınması gerektiğini söyledi. Ulusoy, “Karar hemen alınmalı. İnsanlar ona göre rezervasyonlarını yapabilmeli. Uzayan bir tatil sektöre çok olumlu yansır. İç turizmi canlandırır, rahatlatır” değerlendirmesini yaptı.

‘RAMAZAN DÜŞÜK KALDI’

Başaran Ulusoy, daha önce yaptığı bir açıklamada 2016’da 9 gün süren Ramazan Bayramı tatilinde 350 bin kişinin seyahat edip 500 milyon liralık pazarın oluştuğunu söylemişti. Ulusoy, kısa tatil yüzünden bu yıl Ramazan Bayramı’nda seyahat eden kişi sayısının 200 bin civarında olacağını ifade etmişti. 2017 yaz sezonunun geçen yıla göre daha iyi geçtiğini kaydeden Ulusoy, şöyle devam etti:

“Rusya pazarının yeniden açılması, Ukraynalılar’ın ülkemize kimlikle girmesine olanak sağlayan düzenlemenin devreye girmesi ve birçok farklı pazarda talebin yavaş da olsa yeniden canlanmaya başlaması, 2017 yaz sezonunun 2016’ya göre daha iyi geçeceğine işaret ediyor.”

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık da uzun bayram tatilinin doluluk oranlarını yüzde 100’e çıkaracağını, sektörün rahatlayacağını ifade etti. Ayık, “Tatilin uzamasının mutlaka çok olumlu katkısı olacak. Şu anda sektörde doluluk oranları yüzde 90’lar seviyesinde. Bayram tatili uzarsa bu oran yüzde 100’ü bulur” diye konuştu. Ayık, gün sayısına göre 300-500 bin kişilik yurt içi hareket olduğunu ifade ederek, bu yıl da tatilin uzaması halinde 500 bin rakamının yakalanabileceğini vurguladı.

UYSAL: ‘ERKEN AÇIKLANSIN’

Turizm sektörünün zor bir yıl geçirdiğini, yabancı turistteki açığı yerli turistle kapatmak istediklerini (Fethiye Otelciler Birliği Derneği) Başkanı Bülent Uysal, sektör temsilcilerinin Ramazan Bayramı tatilinin 10 gün olması taleplerini Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’a ilettiklerini kaydetti.

FETOB Başkanı Uysal, önemli olan faktörün, tatillerin erken açıklanması olduğunu söyledi.

Uysal, “Biz Fethiye bölgesi olarak her yıl buna benzer talepler iletiyoruz. Genel olarak tatil olsa da açıklaması çok geç yapılıyor. Ancak son gün açıklanan tatilin sektöre faydası olmuyor. Ancak birkaç ay öncesinde açıklanırsa turistten otelciye, turlardan tedarikçilere kadar herkes kazanır” diye konuştu.

Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği (Çalış-Der) Başkanı Mete Ay, Kurban Bayramı tatilinin kesinlikle uzatılması gerektiğinin altını çizdi. Turizmde sektör olarak son 5 yıldır kriz yaşandığına dikk

 

ati çeken Ay: “Kurban Bayramı tatili ne kadar uzun olursa yerli halkımız o kadar rahat, o kadar güzel tatile gelebilirler. Bize de yaptığımız masrafların birazını karşılamada yardımcı olur” dedi.

Ağustos ayında gurbetçi Almancıları Fethiye’ye tatile beklediklerini de ifade eden Ay; “Eğer gurbetçi Almancılar Fethiye’ye tatile gelirse bütün Fethiye’deki otellerin dolu olacağına inanıyorum” dedi.

 

BAKAN KURTULMUŞ: ‘ÜMİT VERMEK DOĞRU OLMAZ’

 

Öte yandan, turizm sektörünün ve tatilcilerin merakla beklediği Kurban Bayramı tatilinin uzatılıp uzatılmayacağı yönündeki soruyu yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, “Henüz belli olmadı, belli olmadan herhangi bir şey söylemek, ümit vermek doğru olmaz.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, bir televizyon kanalına verdiği röportajda Kurban Bayramı tatiline ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Kurtulmuş, Kurban Bayramı tatiliyle ilgili yöneltilen soruyu şu şekilde yanıtladı:

“Henüz belli olmadı, belli olmadan herhangi bir şey söylemek, ümit vermek doğru olmaz. Ama her halükarda ba

yram tatili ümidimiz var, yani kısa da olsa bayram tatilimiz var. Uzun olursa ne âlâ, turizm bakımından. Ama şu haliyle bile bayramda Türkiye’nin birçok yerinde turizm açısından çok ciddi hareketlenme var ve daha da olacağını biliyoruz.” dedi.

 

About egegazetesi

Check Also

Karaca’dan ADD Kermesine Ziyaret

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) tarafından eğitim-öğretime katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen …