Çarşamba , Nisan 24 2024

Başoğlu Esnafın 2017 Yılını Değerlendirdi

Fethiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefaret Kooperatifi Başkanı İsmail Başoğlu, esnafın 2017 yılını değerlendirdi. Esnafların borçlarını ödemek için Esnaf, Kefaret Kooperatifinden kredi çektiğini belirten Başoğlu; “Bankalar kredi faizlerini yüzde 22’lere kadar ulaştırdılar. Oysa Esnaf, Kefalet Kooperatifinin vermiş olduğu kredi faizi hala yüzde 5 olarak devam etmektedir” dedi.

Fethiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefaret Kooperatifi Başkanı İsmail Başoğlu, Fethiye esnafının 2017 yılını gazetecilere değerlendirdi. “Fethiye Esnaf Kefalet Kooperatifi son yapmış olduğu genel kurulunda hedeflediği finansmanı şuanda 3 milyar olarak geçmiş durumda. Biz geçen sene en son 45 milyar kredi kullandırırken, biz bunu 55 liraya çıkaracağız demiştik. Bunu şuanda 58 milyara çıkardık. Ortaklarımıza 3 milyar daha fazla kredi kullandırdık. Bunun sebebi diğer bankalar günün şartlarına uygun olarak faizlerini yükseltmeye başladılar. Ve kullandırdıkları kredi faizlerini yüzde 22’lere kadar ulaştırdılar. Oysa Esnaf, Kefalet Kooperatifinin vermiş olduğu kredi faizi hala yüzde 5 olarak devam etmektedir. Bu da piyasadaki en ucuz kredidir. İnsanlar bizden aldığı kredilerle diğer bankalara olan borçlarını kapatmaya çalışıyorlar. Öte yandan 80 kişi de ortaklıktan ayrıldı” dedi.

Son zamanlarda ortaklarının mesleki durumlarında değişiklik gözlendiğini belirten Başoğlu: “Artık yerleşik esnafımız azaldı. Zücaciyeci, bakkal, kasap, manav gibi dükkan açarak ayakta durmaya çalışan esnaflarımız son zamanlarda dükkanlarını kapatmaya başladılar. Bunun nedeni de her mahalleye 2-3 tane süper market açılması. Kömür satan bir esnafımız büyük marketlerde kömür satıldığını söyledi. Zeytin fidanı satmaya başladılar. Bizim esnafımız neyi satacağını şaşırmış durumda! Bırakın zeytini de fidancı satsın! Hükümetimizin bu duruma müdahale etme şansı varsa derhal müdahale etmelidir. Bu durumlar esnafımızın gelir seviyesini düşürüyor. Esnaf şuanda gizli işsizliği önleyen mihenk taşıdır. Eğer esnafımız dükkanlarını kapatırsa işsizliğin önüne geçmek imkansız hale gelir. İşsizliği önlemek istiyorsak büyük marketlere verilecek izinlerin daha sert ve sınırı olmalı. Ve bunların satacağı ürünlerde de esnafımızın satacağı ürünler olmaması gerekiyor. Serbest piyasa ekonomisi diye diye herkes her şeyi satar oldu. Bu kadar da olmaz!” diye konuştu.

Kooperatif olarak borçlarını ödeyemeyen ortaklarımızın borçlarına yeniden bir yapılandırma çıktı” diyen Başoğlu, “Borcunu ödeyemeyen ortaklarımızın faizleri silinerek anaparalarını ödemek koşuluyla yapılandırma çıktı. Bundan birçok ortağımızın yararlandı ve kooperatifimizin gelirlerinden yaklaşık 700 bin lirayı sildik. Bu yapılandırma çıkmasaydı kooperatifimiz 700 milyar lira fazla kazanacaktı. Biz destek olmaktan üzülmüyoruz, aksine hoşumuza gidiyor” ifadelerini kullandı.

Başoğlu: “Başarılı bir yılı geride bıraktık. Ortak sayımızda son zamanlar hızlı bir artış var. Ortak sayımız 250 kişi arttı. 2018 yılı beklentilerimiz 58 milyar liralık kredimizi yaklaşık 70 milyara, ortak sayımızın 2-3 binlere çıkmasıdır. Yüksek faizlere ortaklarımızı ezdirmemek için elimizden ne gelirse yapmaya çalışacağız” dedi.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …