Perşembe , Mart 28 2024

Avcı; ”En Büyük Sorunumuz İç Güvenliktir”

 

Fethiye Kültür ve Sanat Festivaline katılan eski  emniyet müdürlerinden yazar Hanefi Avcı, ”Türkiye’nin en büyük sorunu iç güvenliktir. Bu sorun tüm iktidarların sorunu olmaktadır” dedi.

Fethiye 10. Kültür ve Sanat etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Erken Uyarı Devlet Bilgisi” adlı konferansa konuşmacı olarak katılan ve bu isimdeki kitabını imzalayan emniyet eski müdürlerinden yazar Hanefi Avcı, yeni bir kitap daha hazırlamakta olduğunu ifade etti. Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi salonunda konuşan Avcı, Türkiye’nin en büyük ve en önemli sorununun “iç güvenlik” olduğunu kaydetti. Türkiye’nin son yıllarda iç güvenlik sorunlarının arttığını, halen devam ettiğini anlatan Hanefi Avcı; “Güneydoğu’daki terör olayları ve FETÖ ile mücadelede geçmiş zamanlarda yapılan uyarılar dikkate alınmış olsaydı, çok daha kolay ve daha az kayıplarla bu olaylar çözülebilirdi” ifadelerini kullandı.

”HALKIMIZ TERÖR OLAYLARI İLE YAŞAR HALE GELDİ”

Avcı; “Devletin en ciddi sorunu iç güvenlik meselesidir. Bu sorun aslında bu güne kadar gelen mevcut tüm iktidarların ortak sorunu olmaktadır. Güneydoğu’da devam eden terör olayları bitmek bilmemektedir. Zaman zaman azalan ve zaman zaman da artan bu terör olayları ile halkımız yaşamaya alışmış bir duruma gelmiştir. Güney doğu’da yaşanan terör olayları bitmediği gibi FETÖ’nün darbe girişimi ve FETÖ ile mücadele ederken; Suriye ve orta doğu’daki çok daha derin olayların içersine girmiş bir durumdayız” dedi.

”TERÖRE 400 MİLYAR HARCAMA YAPILDI”

Avcı; ”1980’li yıllara doğru çok büyük olayların yaşanmıştı. Şehirlerin, mahallelerin, köylerin ve devletin tüm kurumlarının bölündüğü, bazı şehirlerimizde başlatılan ve tüm ülkeye yayılmasını amaçlayan iç savaş olaylarını yaşadık. O zamanlar ben komiser yardımcısıydım ve bir iç savaş çıkmasından dolayı çok korkuyordum. 17-18 bin gencimizi kaybettiğimiz bu olayları atlattıktan 4 yıl sonra güneydoğu olayları başladı. Askerlerimiz, polislerimiz ve o bölgede yaşayan vatandaşlarımız olmak üzere bu güne kadar 50 bin kişiyi terörden kaybettik. Devlet en büyük askeri harcamasını terör olaylarını önlemek ve yok etmek için yaptı. Geçen yılın rakamlarına göre bu güne kadar 400 milyar askeri harcama yapmışız. Bu harcamanın içinde Emniyete ve Polise olan harcama dahil değildir. 350 bin asker, 100 bin civarında Polis ve 50-60 bin kadar korucu bugün görev yapmaktadır. Terör olayları olmasaydı bu harcamalar ekonomiye ve demokrasiye harcanacaktı ve çok farklı güçlü ve büyük bir ülke olacaktık” dedi.

”GÜVENLİK ENDİŞESİ DUYUYORUZ”

Hanefi Avcı; “Maddi rakamları bir yana bırakın. İnsanımızın üzerindeki etkileri çok daha büyük. Tüm bu değerlerimiz boşa gitmeseydi, bu harcamaları verimli yapabilseydik, belki Hollanda, İtalya, Fransa ayarında bir ülke olacaktık. Ayrıca bu terör ve güvenlik sorunu diğer gelişimlerin de önüne geçiyor. Türkiye bir türlü gerçek anlamda demokrasiyi getiremiyor. Ciddi hukuk reformu yapamıyor. Ekonomimizi tam anlamıyla rahatlatamıyoruz. Son 50 yıldaki iktidar değişimlerinin bile temelinde bu güvenlik sorunu var. Artık kanıksadık. Şehirlerin giriş çıkışlarında, alışveriş merkezlerinde toplu alanların giriş çıkışlarında aranıyoruz, güvenlik endişesi duyuyoruz. Yollarda arabalar aranıyor. Hukukta sorun var. Herkes her sorununu hukuken aşabileceğine güveniyor mu? Demokrasi var mı? Orada da ciddi sorunlar var. Türkiye’de seçimler eşit, adil mi oluyor? Yoksa her zaman iktidarda olanlar olaylara kendi cephesinden mi bakıyorlar? Gerçekten eşit, adil bir seçim sistemimiz var mı? Gerçekten son yapılan seçimlerde ciddi itirazlar ortaya çıktı. Siyasi iklimimizde sorun var. Bu iklimi düzeltmediğimiz sürece sorunumuz olacaktır” diye konuştu.

About egegazetesi

Check Also

Karaçulha Parkı ve Taziye Evi Açıldı

Fethiye’deki yeşil alanları çoğaltmaya, farklı mahallelere yeni parklar ve yeşil alanlar kazandırmaya devam eden Fethiye …