Cuma , Nisan 19 2024

Arıkan “Bizim teknelerin her birinin sigortası vardır”

Hürriyet’ten Doğan Noyan imzalı haber yazısında yat ve tur teknelerinin yüzde 95’inin sigortasız olarak sefere çıktığı yönünde yer alan iddialara, Fethiye’deki denizciler tepki gösterdi. Bu iddiaların asılsız olduğunu ifade eden DTO Fethiye Şubesi Başkanı; “Bizim teknelerin her birinin sigortası vardır. Sigorta poliçesi olmayan hiçbir tekne deniz turizmi işletme belgesi alamaz” dedi.

Hürriyet’ten Doğan Noyan imzalı haber yazısında turist taşıyan teknelerde sigorta kullanımının yaygın olmadığı, gezi teknelerinin zorunlu olmasına rağmen sigorta yaptırmadığı, turiste her hangi bir şey olması halinde sigorta teminatı altında olmadığı, üçüncü şahıslara karşı teminat verilmediği, yasal olarak tur teknelerinde taşınan yolcuların ‘insan’ kabul edilmediği, turizm alanında araçlara istisna tanındığı ve teknelerin yüzde 95’inin sigortasız olarak faaliyet gösterdiği yönünde ibareler yer aldı.

Bu ibarelerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan ve yönetim kurulu üyeleri basın açıklaması yaptı. DTO Fethiye Şubesinde yapılan açıklamada haberde geçen ibarelerin asılsız olduğu ifade edildi.

Sigorta poliçesi olmayan hiçbir tekne deniz turizmi işletme belgesini alamayacağını belirten DTO Fethiye Şubesi Başkanı Arıkan; “Bizim teknelerin her birinin sigortası vardır. Sigorta poliçesi olmayan hiçbir deniz turizm işletme belgesi alamaz. İlçelerde Deniz Turizmi İşletme Belgesini veren ilçe turizm kuruludur ve bunun başkanlığını kaymakam yapmaktadır. Kaymakamlığımızın başkanlığında liman başkanı, turizm müdürlüğümüz, Sahil Güvenlik, ilgili oda ve günü birlik gezinti teknelerimizin kooperatif başkanlığından oluşan bir kurul. Burada bu kurumun onayından çıkması için istenilen belgelerin arasındaki en önemli belge de sigorta poliçesidir. Bunun bilinçli olarak yapıldığını düşünmüyorum. Ortada bir yanlış anlaşılma var” diye konuştu.

Turizm alanında faaliyet gösteren tüm teknelerin büyüklüğüne ve yolcu kapasitesine bakılmaksızın “Deniz Turizm İşletme Belgesi” almakla yükümlü olduğunun altını çizen Arıkan; “Bu belgeyi alabilmek için her sene zorunlu olarak üçüncü şahıs mali mesuliyetini de kapsayan sigorta yaptırmak durumundadır, aksi takdirde bu belgeyi alamaz. Bu durumdaki teknelere liman başkanlığı tarafından çıkış izni verilmez, izinsiz çıkanlara da Sahil Güvenlik birimleri gerekli müdahaleyi yapar. Yolcularımızın sigorta bedeli tekne bedeliyle sınırlıdır. Bu yanlış anlaşılmanın ortadan kalkmasını istiyorum çünkü tatile gelerek huzur arayan insanlara ‘sigortasız’ dediğimiz zaman o insanların huzurunu ortadan kaldırıyoruz” dedi.

Arıkan; “Pienay diye bir sigorta şekli vardır. Pienay kulüp sigortasıdır ve olması gerekende aslında Pienaydır. Fakat bugünkü şartlarda Pienay sigorta şartnameleri bizleri çok çok yıpratmaktadır. 20 kişilik günübirlik gezinti teknesi sahibi Pienay sigortası yaptırdığı zaman 10 bin lira sigorta bedeli ödemek zorunda. Bu arkadaşımızın kazanacağı yıllık para 20 bin liradır. Bizde; ‘Benim sektörümde çalışan insanlara bu sigorta şartları ağır gelmekte. Yıllık 20 bin kazanan tekne sahibinin 10 bin lirayı sigortaya verdiğinde geriye kalan 10 bin lirayı da tekne bakımı, personeli, kumanyası, mazotuna harcamak durumunda. Dolayısıyla biz bu arkadaşlara bu şartlarda çalışmayın diyeceğiz ve bölgemize gelen tatilcileri gezdiremeyeceğiz. Denizciler olarak bu sigortaya karşı değiliz ama şartları iyileştirilsin” şeklinde konuştu.

 

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …