Cuma , Nisan 19 2024

Aile Ekonomilerine Katkı Sağlıyorlar

Fethiye ve Seydikemer’de yol kenarlarındaki seyyar satıcılar bir zamanlar kilosu 40 liraya satılan şimdilerde kilosu 15 liraya düşen çıntar ile aile ekonomilerine katkı sağlıyorlar.

Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde ilk sonbahar yağmurlarından sonra çam ormanlarının diplerinde ortaya çıkan bir mantar türü olan çıntar, köylünün ev ekonomisine katkı sağlayama devam ediyor. Bölgede sofraların vazgeçilmez besini olan çıntar, halk pazar ve yol kenarlarında seyyar satıcıların tezgahlarında büyük rağbet görüyor. Hafta sonunda çocuklarda ormanlık alanda topladıkları çıntarları satarak okul harçılığı kazanıyorlar.

Ormanlık alanlardan çıntarı toplayarak pazara satmak için getiren Nazar Özer (60): “Kilosu 15 liraya satıyoruz. İnsanla çıntarı çok seviyor. Et yiyeceklerine bunu yesinler. Eti her gün bulabilirsin çıntarı her gün bulamazsın. Çıntar 2 senedir çıkmıyordu. Bu sene çok çıktı. Çıntarları ormanlık alanda keçi güderken topladım. Çok bir kazanç sağlamıyor bize ama evin ufak tefek eksiklerini karşılıyoruz” dedi.

Çiftçilikle geçimini sağlayan Mustafa Çil: “Çıntarı bu sabah topladım. Bulması zor ama lezzeti çok güzel. Çıntarın her türlü yemeğini yapabilirsiniz. İlk zamanlar fiyatlar yüksekti ama çıntar bolluğu yaşandığı için şimdi düştü. 3-4 saatimi çıntarı satmak için harcıyorum. Evde okula giden çocuklara da harçlık olmuş oluyor” dedi.

About egegazetesi

Check Also

Turizm Haftası Törenle Kutlandı

Fethiye’de, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” nedeniyle kutlama töreni gerçekleştirildi. 48.Turizm haftası nedeniyle …